• Link został skopiowany

Ma delikatne mięso i dużo potrzebnych kwasów. Najlepsza ryba na lekki obiad

Ta zdrowa, morska ryba często ląduje na talerzach Polaków. Najczęściej jednak kupujemy ją w smażalniach, gdzie podawana jest w grubej panierce. Można jednak zrobić ją w znacznie zdrowszej i wcale nie mniej smacznej wersji. Potrzebne będą świeże sezonowe warzywa, a także oliwa, cytryna i musztarda, by zrobić aromatyczny sos. Oto przepis szefa kuchni Dariusza Barygi na pysznego dorsza.
Dorsz z warzywami i sosem cytrynowo-ziołowym
Materiały prasowe Kohersen

Dlaczego warto jeść dorsza? Ma białe, delikatne mięso, które jest pełne wartości odżywczych. Zawiera dużo niezbędnych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych omega-3, dostarcza pełnowartościowego białka oraz witamin B12, D3 i fosforu. Dorsz jest również bogatym źródłem selenu - 100 g ryby pokrywa blisko połowę dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek.

Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim zachwyci każde podniebienie

Poza tym dorsz jest rybą, którą można przygotowywać na różne sposoby. Świetnie smakuje zarówno smażony, jak i pieczony czy przyrządzany na parze. Choć ta ostatnia wersja może wydawać się nijaka i bez smaku, szef kuchni Dariusz Baryga udowadnia, że tak nie jest i jako dowód proponuje przepis na dorsza z sezonowymi warzywami. Gotowanie na parze pozwala zachować kolor, jędrność i naturalny smak, a przy okazji nie wymaga dodatku tłuszczu. Całość dopełnia wyrazisty sos na bazie oliwy, cytryny, ziół i odrobiny musztardy dijon. To posiłek, który syci, a nie jest ciężki – prosty, sezonowy i bardzo apetyczny.

Dorsz z sezonowymi warzywami i sosem ziołowo-cytrynowym

Składniki:

  • 2 filety z dorsza (ok. 150–180 g każdy, bez skóry),
  • 2 młode marchewki,
  • pół małego kalafiora (kilkanaście różyczek),
  • garść zielonej fasolki szparagowej,
  • pół małej cukinii,
  • sól i świeżo mielony pieprz,
  • plasterki cytryny (do podania).

Składniki na sos cytrynowo-ziołowy:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • łyżeczka musztardy dijon,
  • łyżka soku z cytryny,
  • ząbek czosnku (starty lub drobno posiekany),
  • 1-2 łyżki posiekanych ziół (natka pietruszki, koperek, estragon lub bazylia),
  • sól i świeżo mielony pieprz.

Sposób przygotowania:

Warzywa umyj, w razie potrzeby obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Rybę oprósz solą i pieprzem. Warzywa przełóż do garnka z funkcją gotowania na parze i gotuj przez 8-10 minut, aż zmiękną. Po kilku minutach dołóż dorsza – powinien parować się przez ok. 6-8 minut.

W międzyczasie przygotuj sos. Połącz oliwę, musztardę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane świeże zioła, dopraw do smaku.

Gotowe warzywa i rybę przełóż na talerze i polej sosem tuż przed podaniem. Całość udekoruj plasterkiem cytryny i ziołami.

Dariusz Baryga – prywatny szef kuchni z wieloletnim doświadczeniem, prowadzący audycje i programy kulinarne oraz ambasador marki Kohersen. Kucharz, który z pasją odtwarza staropolskie przepisy, dodając im nutę świeżości i nowoczesności. Prowadzi szkolenia, warsztaty i pokazy kulinarne.

Więcej o: