• Link został skopiowany

Zrobiłam naleśnika z piekarnika. Nie wrócę do klasyka. Rośnie jak szalony i miło chrupie

Nietypowe naleśniki coraz częściej pojawiają się na naszych stołach. Wariant z piekarnika łączy w sobie wygodę, prostotę i efektowność, jakiej trudno się oprzeć. Można wykonać go na słodko, z owocami i bitą śmietaną, a także na słono - z sosami i pieczonymi warzywami.
Pieczony naleśnik holenderski, dutch baby
Fot. iStock, Shunskee.t

Dutch baby to kulinarna perełka, która łączy cechy naleśnika, omletu i sufletu. Choć nazwa sugeruje holenderskie pochodzenie, przysmak ten narodził się w Stanach Zjednoczonych, a dokładniej w Seattle, w restauracji Manca’s Cafe na początku XX wieku. Inspiracją były niemieckie naleśniki i angielski Yorkshire pudding, ale efekt końcowy przeszedł najśmielsze oczekiwania. Dutch baby piecze się w piekarniku, dzięki czemu wyrasta, tworząc chrupiące brzegi i miękki, lekko zapadnięty środek - idealny do wypełnienia owocami, kremem czy jogurtem.

Zobacz wideo Naleśniki budyniowe z twarogiem i miodem [PRZEPIS]

Pieczony naleśnik dutch baby. Robi wrażenie jeszcze zanim trafi na talerz

Nie trzeba wiele, by zrobić posiłek, które wygląda jak z restauracji. Dutch baby przygotujesz z podstawowych składników, a cała magia dzieje się w piekarniku. Nie wymaga stania przy patelni, a dzięki wysokiej temperaturze ciasto spektakularnie się unosi.

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej,
  • 3 jajka,
  • 180 ml mleka,
  • łyżeczka cukru,
  • szczypta soli,
  • 30 g masła (do wysmarowania formy).

Puszysty naleśnik z piekarnika. Idealny na śniadanie lub kolację

Dutch baby najlepiej piec w żeliwnej patelni lub ceramicznej formie, która dobrze trzyma ciepło. Cała sztuka polega na tym, by mocno ją nagrzać, zanim wlejesz ciasto, to gwarancja odpowiedniego wyrośnięcia i chrupiących brzegów. Po wyjęciu z piekarnika warto działać szybko, naleśnik najlepiej smakuje od razu, jeszcze gorący.

Sposób przygotowania:

  1. Nagrzej piekarnik do 220°C. W międzyczasie umieść formę (np. patelnię żeliwną) w piekarniku, by dobrze się rozgrzała.
  2. W misce roztrzep jajka z mlekiem, cukrem i solą. Dodaj przesianą mąkę i miksuj do uzyskania gładkiej, dość rzadkiej masy.
  3. Gdy piekarnik osiągnie temperaturę, ostrożnie wyjmij rozgrzaną formę i wrzuć do niej masło - powinno się natychmiast roztopić.
  4. Wlej ciasto i szybko wstaw z powrotem do piekarnika. Piecz przez 18-22 minuty, aż naleśnik się napuszy i zarumieni.
  5. Po wyjęciu z piekarnika podawaj od razu. Możesz posypać cukrem pudrem, dodać świeże owoce, jogurt, konfiturę lub polać miodem.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: