• Link został skopiowany

Połączyłam dwa nieoczywiste składniki. Raz spróbujesz i przepadniesz. Obłędny lunch na upał

Gdy temperatura rośnie, apetyt maleje, ale nie na dobre kombinacje smaków. Jakie sałatki na upalne dni sprawdzą się najlepiej? Owocowo-warzywne wracają wtedy do łask. Są lekkie, kolorowe i pełne witamin. Nie musisz wybierać między słonym a słodkim. Jest sposób, by połączyć to wszystko.
Sałatka z halloumi i truskawkami
Fot. iStock, rebeccafondren

Truskawki i ser halloumi to duet, który może zaskoczyć, zwłaszcza jeśli na co dzień myślisz o tych owocach tylko w kontekście deserów. A przecież to dodatek, który pasuje nawet do lekkich sałatek. Ponadto jest skarbnicą witaminy C, potasu i antyoksydantów, które wspierają odporność i poprawiają wygląd skóry. Połączone z ciepłym, lekko chrupiącym halloumi, tworzą zaskakująco harmonijną całość. Ser ten pochodzi z Cypru i jest produkowany głównie z mleka owczego i koziego. Znany jest z tego, że nie topi się podczas grillowania, dzięki czemu idealnie sprawdza się właśnie w przekąskach. W dodatku zawiera sporo białka, wapnia i daje uczucie sytości.

Zobacz wideo David Gaboriaud zrobił wyśmienity tabbouleh. Główny składnik zaskoczy każdego

Z czym najlepiej smakuje halloumi? Połączenie z owocami to strzał w dziesiątkę

Halloumi uwielbia kontrasty. Słodkie, soczyste owoce doskonale równoważą jego słoną i sprężystą strukturę. Truskawki, arbuz czy figi to jego najlepsi przyjaciele. Dodaj do tego garść sałaty, kilka ziarenek słonecznika i odrobinę octu balsamicznego, a otrzymasz danie, które pokochasz od pierwszego kęsa.

Składniki:

  • 100 g sera halloumi,
  • 100 g truskawek,
  • 50 g rukoli lub miksu sałat,
  • łyżka nasion słonecznika (uprażonych),
  • 20 g parmezanu w płatkach,
  • łyżeczka oliwy z oliwek,
  • łyżeczka octu balsamicznego,
  • świeżo mielony pieprz do smaku.

Sałatka z owocami. Idealna na upał i wtedy, gdy masz ochotę na coś lekkiego

To jeden z tych przepisów, które robią wrażenie, a w rzeczywistości są dziecinnie proste. Wystarczy kilka składników, kilka minut i gotowe. Kluczem jest jakość: świeże truskawki, dobrze zgrillowany halloumi i porcja chrupiących dodatków. 

Sposób przygotowania:

  1. Halloumi pokrój w grube plastry i grilluj (na patelni grillowej lub suchej patelni) przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż się lekko zrumieni.
  2. Truskawki umyj, odszypułkuj i przekrój na połówki. Na talerzu ułóż miks sałat lub rukolę. Dodaj owoce oraz ser halloumi.
  3. Całość posyp uprażonymi pestkami słonecznika oraz płatkami parmezanu. Skrop oliwą z oliwek i octem balsamicznym. Dopraw świeżo mielonym pieprzem.
  4. Podawaj od razu. Najlepiej smakuje na świeżo, kiedy ser jest jeszcze ciepły, a owoce chłodne.
Więcej o: