Truskawki i ser halloumi to duet, który może zaskoczyć, zwłaszcza jeśli na co dzień myślisz o tych owocach tylko w kontekście deserów. A przecież to dodatek, który pasuje nawet do lekkich sałatek. Ponadto jest skarbnicą witaminy C, potasu i antyoksydantów, które wspierają odporność i poprawiają wygląd skóry. Połączone z ciepłym, lekko chrupiącym halloumi, tworzą zaskakująco harmonijną całość. Ser ten pochodzi z Cypru i jest produkowany głównie z mleka owczego i koziego. Znany jest z tego, że nie topi się podczas grillowania, dzięki czemu idealnie sprawdza się właśnie w przekąskach. W dodatku zawiera sporo białka, wapnia i daje uczucie sytości.
Halloumi uwielbia kontrasty. Słodkie, soczyste owoce doskonale równoważą jego słoną i sprężystą strukturę. Truskawki, arbuz czy figi to jego najlepsi przyjaciele. Dodaj do tego garść sałaty, kilka ziarenek słonecznika i odrobinę octu balsamicznego, a otrzymasz danie, które pokochasz od pierwszego kęsa.
Składniki:
To jeden z tych przepisów, które robią wrażenie, a w rzeczywistości są dziecinnie proste. Wystarczy kilka składników, kilka minut i gotowe. Kluczem jest jakość: świeże truskawki, dobrze zgrillowany halloumi i porcja chrupiących dodatków.
Sposób przygotowania: