Moje kotlety mielone są delikatne i bardzo soczyste. Bułkę zamieniam na inny składnik
Link został skopiowany
Moje kotlety mielone są delikatne i bardzo soczyste. Bułkę zamieniam na inny składnik
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Kotlety mielone to absolutna klasyka polskich obiadów i w każdym domu smakują trochę inaczej. Rolę w tym odgrywa rodzaj użytego mięsa oraz oczywiście dodatki. Dla spulchnienia masy, większość dodaje do niej czerstwą kajzerkę namoczoną w mleku lub bulionie. To nie jest błąd, ale ja stawiam na inny dodatek, który w pierwszej chwili może wprowadzić cię w lekką konsternację. Dzięki temu kotlety wychodzą mięciutkie, delikatne i tak soczyste, że warto jeść je w śliniaku.
nvarchar / flickr.com, CC BY-SA 2.0
REKLAMA
REKLAMA
Wszyscy uwielbiamy kotlety mielone i tak naprawdę to jeden z łatwiejszych przepisów kuchni polskiej. Czasem jednak zdarza się, że nie wychodzą tak soczyste, jak byśmy chcieli. Warto wtedy dowiedzieć się, co zrobić, żeby kotlety mielone były soczyste i mięciutkie. Oczywiście ważne są proporcje jajek do ilości mięsa, ale też pewne spoiwo, którym najczęściej jest czerstwa bułka namoczona w mleku lub bulionie. Jednak ja nie używam zwykłej kajzerki - zastępuję ją mięciutką bułeczką maślaną. Jest delikatniejsza od zwykłej kajzerki i pasuje idealnie do mielonych kotletów. Nie martw się jednak, że kotlety mielone wyjdą przez to słodkie - przeciwnie, bułeczka maślana wydobędzie mięsny smak z potrawy i jeżeli aromat wieprzowiny będzie zbyt intensywny i przez to nieprzyjemny - świetnie go zniweluje.
REKLAMA
Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"
Soczyste i delikatne kotlety mielone. Przestań dodawać zwykłą kajzerkę
Składniki:
około 500 g mięsa (świetnie sprawdzi się łopatka wieprzowa, może być także karkówka lub szynka z odrobiną tłustego mięsa - boczku lub podgardla),
2 niewielkie maślane bułeczki,
1 większe jajko,
pół cebuli,
2 ząbki czosnku,
bułka tarta,
sól i pieprz do smaku,
szczypta majeranku,
szczypta słodkiej papryki,
tłuszcz do smażenia.
Soczyste kotlety mielone - sposób wykonania:
Zacznij od zmielenia mięsa na grubych oczkach maszynki. Cebulę drobno posiekaj i podsmaż ją na maśle, aż się ładnie zarumieni.
Bułki porwij w dłoniach na kawałki i namocz ją w mleku, aż zmięknie. Bardzo dobrze sprawdzą się do tego lekko czerstwe bułki.
Mięso mielone włóż do miski. Dodaj bułki odciśniętą z mleka, podsmażoną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wbij jajko. Na tym etapie dodaj także przyprawy.
Zacznij wyrabiać mięso, a kiedy zacznie się kleić, możesz dodać trochę wody gazowanej - to dodatkowo spulchni masę na kotlety. Jeśli uważasz, że masa mięsna jest zbyt rzadka - dodaj dwie łyżki bułki tartej.
Pod koniec wyrabiania mięsa energicznie je poklep, by wprowadzić do masy trochę powietrza - dzięki temu kotlety będą puszyste i soczyste.
Kotlety formuj w owalny kształt zwilżonymi dłońmi, obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanej patelni na niewielkim ogniu, aż zrobią się rumiane z obu stron. Do smażenia polecamy użyć dobrej jakości smalcu, takie kotlety smakują najlepiej.
Gotowe kotlety podawaj w towarzystwie ulubionych dodatków - świetnie smakują z tłuczonymi ziemniakami lub kaszą gryczaną podaną z buraczkami albo kiszonymi ogórkami. Jeśli chcesz, do masy możesz dodać na przykład starte na tarce pieczarki, cukinię lub marchewkę.