Uwielbiasz pieczonego kurczaka, ale obawiasz się, że wyjdzie suchy jak wiór? Wszystko to kwestia odpowiedniego przepisu. Jakub Przeździecki, znany w sieci jako Coocharz, znalazł sposób, by kurczak zawsze był soczysty, a skórka przyjemnie chrupiąca. I, na szczęście dla wszystkich miłośników pieczonego kurczaka, podzielił się nim w swojej książce "Coomfort Food". Co trzeba zrobić? Zadbać o odpowiednie dodatki, czas i temperaturę.
fot. Jakub Przeździecki / książka 'Coomfort Food' Wydawnictwa Pascal
REKLAMA
REKLAMA
"Soczysty kurczak z chrupiącą skórką to klasyczny i niezawodny niedzielny obiad. Już nie musisz się martwić, że mięso będzie wysuszone albo skórka niewystarczająco chrupiąca. Dzięki mojemu przepisowi całość wyjdzie perfekcyjnie i wszyscy będą zachwyceni" - zapewnia Jakub Przeździecki w swojej pierwszej kulinarnej książce, która ukazała się w maju 2025 roku nakładem Wydawnictwa Pascal. Jeżeli do tej pory nie udało ci się trafić na przepis na pieczonego kurczaka, który by cię w pełni zadowolił, pora przetestować ten proponowany przez Coocharza. Poniżej znajdziesz wszystkie niezbędne szczegóły. Nie będą ci potrzebne żadne nietypowe składniki, ale może przydać się termometr kuchenny.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz też nasz przepis na szybki makaron z soczystym kurczakiem po toskańsku
Soczysty pieczony kurczak. Przepis Jakuba Przeździeckiego
Czas przygotowania: 75 minut
Czas marynowania: 24 godziny
Liczba porcji: 4-6
Kurczak:
1 duży kurczak (ok. 2 kg),
10 g soli,
5 g proszku do pieczenia,
4 g świeżo mielonego czarnego pieprzu,
kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku,
oliwa
sól i pieprz do smaku.
Warzywa:
1 cebula,
2 marchewki,
1 mały seler,
4 ziemniaki,
4 ząbki czosnku.
Soczysty pieczony kurczakfot. Jakub Przeździecki / książka 'Coomfort Food' Wydawnictwo Pascal
Sposób przygotowania:
Ostrymi nożyczkami do drobiu wycinamy kręgosłup kurczaka, układamy go skórą do góry i mocno naciskamy mostek, aż usłyszymy pęknięcie.
W misce mieszamy ze sobą sól, proszek do pieczenia i pieprz. Kurczaka układamy na blaszce. Na skórze układamy świeże zioła, posypujemy go przygotowaną mieszanką i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni C. Warzywa obieramy i kroimy na kawałki, czosnek rozgniatamy. Wszystko wrzucamy na blaszkę, dodajemy świeże zioła (mogą być te z marynaty), całość polewamy oliwą i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Kurczaka wycieramy, chowamy czubki skrzydełek pod spód i polewamy oliwą. Układamy go na warzywach i wstawiamy blaszkę do piekarnika na około 50 minut, aż piersi osiągną temperaturę 66 stopni C, a udka 80 stopni C.
Przed krojeniem odstawiamy kurczaka na co najmniej 15 minut.
Okładka książki 'Coomfort Food'Wydawnictwo Pascal
Przepis pochodzi z książki "Coomfort Food" autorstwa Jakuba Przeździeckiego, która ukazała się 21 maja 2025 r. nakładem wydawnictwa Pascal. Zawiera kilkadziesiąt autorskich przepisów inspirowanych codziennym gotowaniem i stylem twórczości Coocharza. Nie brakuje w niej jego kultowych już przepisów, takich jak burger z dżemem z boczku, pistacjowa carbonara, 30-minutowe spicy miso czy churrosowe tosty francuskie.