Tomatokeftedes wywodzą się z Santorini, gdzie pomidory rosną w suchym, wulkanicznym klimacie, dzięki czemu mają intensywny smak. Dodatkowo posiadają niską zawartość wody, a to oznacza, że są idealne do smażenia. Do greckich placków na bazie tych owoców dodaje się świeże zioła i cebulę, a następnie smaży na złoto. Są lekkie, chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, a jednocześnie sycące. Serwuje się je często jako przekąskę, przystawkę lub lekkie danie główne. Podaje się je z jogurtem, tzatziki lub dipem z sera feta.
Zobacz wideo Nie tylko ogórki można kisić. Zobacz, jak przyrządzić pomidory kiszone
Greckie placki z pomidorów. Proste składniki i śródziemnomorski smak
Placki doprawiane są świeżą miętą i natki pietruszki, co nadaje im orzeźwiającego smaku. Dodatek czerwonej cebuli i przypraw podkreśla ich charakter, a smażenie na oliwie sprawia, że nabierają złocistego koloru i apetycznej chrupkości. To idealna opcja na letni obiad lub kolację.
Składniki:
- 600 g dojrzałych pomidorów,
- średnia czerwona cebula,
- 100 g mąki pszennej,
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty,
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
- pół łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- pół łyżeczki suszonego oregano,
- olej lub oliwa z oliwek do smażenia.
Tomatokeftedes. Smak greckiego lata zamknięty w prostych pomidorowych plackach
Sekret placków tkwi w dobrej jakości składnikach, czyli dojrzałych pomidorach, aromatycznych ziołach i odpowiednio gęstym cieście. Chociaż przygotowanie jest nieskomplikowane, warto zadbać o każdy krok, by placuszki wyszły idealne. Pasuje do nich wiele dodatków, najlepiej postawić na orzeźwiające sosy.
Sposób przygotowania:
- Pomidory dokładnie umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki, zostawiając skórkę. Jeśli są bardzo soczyste, przełóż masę na sito i odstaw na kilka minut, by nadmiar soku odciekł. To ważne, żeby całość nie była zbyt rzadkie.
- Cebulę drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce, a następnie dodaj do pomidorów. Wsyp mąkę, zioła, sól, pieprz i oregano. Całość dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Masa powinna mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego, w razie potrzeby dodaj odrobinę mąki.
- Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nakładaj porcje ciasta, lekko je spłaszczając. Smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony, aż się zarumienią i będą złociste.
- Po usmażeniu odkładaj na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj na ciepło, choć schłodzone również są smaczne.