• Link został skopiowany

Wystarczy spróbować raz, aby zapamiętać smak tego kultowego ciasta do końca życia

To popularny deser, który gości na naszych stołach już od wielu lat, choć nie każdy jeszcze wie, jak go przygotować. Poznaj prostą recepturę i ciesz się smakiem, który skradł już niejedno podniebienie.
Zdjęcie ilustracyjne
iStock

Ciasto pychotka, inaczej Pani Walewska, składa się z kilku warstw. W podstawowej wersji spód tworzy kruche ciasto, na które wykładany jest dżem z czarnej porzeczki, beza i masa budyniowa. Całość uzupełnia chrupiąca mieszanka orzechów i migdałów. Połączenie słodkiego kremu z kwaśnym dżemem stanowi doskonałą kompozycję smakową.

Zobacz wideo Superszybko, supersmacznie i superłatwo, czyli ciasto na kefirze

Ciasto pychotka to słodka królowa każdej imprezy. Jakie składniki są potrzebne do przygotowania deseru? 

Jest kilka takich ciast, które wystarczy spróbować raz, aby zapamiętać ich smak na zawsze. Należy do nich z pewnością ciasto pychotka. Jest ono znane już od bardzo dawna, a na przestrzeni lat powstały różne warianty przepisu. My proponujemy wersję klasyczną. Przepis zaczynamy od przygotowania spodów. Potrzebne będą następujące składniki:

Na ciasto:

  • 400 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 60 g cukru pudru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Ponadto:

  • 220 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 mały słoiczek dżemu porzeczkowego
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 150 g płatków migdałowych 

Przygotowanie:

  • Oddzielamy żółtka od białek
  • Żółtka umieszczamy w misce (białka będą potrzebne do bezy), dodajemy pozostałe składniki i miksujemy
  • Ciasto przekładamy na stolnicę, zagniatamy przez chwilę, a następnie dzielimy na dwie części
  • Pierwszą z nich rozwałkowujemy na prostokąt i umieszczamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
  • Smarujemy połową dżemu porzeczkowego
  • Przygotowujemy masę bezową: białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy połowę cukru (ubijamy przez kilka minut, cukier powinien się całkowicie rozpuścić)
  • Dodajemy łyżkę soku cytrynowego i łyżkę mąki ziemniaczanej i ubijamy jeszcze przez chwilę
  • Masę białkową układamy na blacie z dżemem porzeczkowym
  • Posypujemy połową orzechów i płatków migdałowych
  • Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy przez ok. 30-35 minut
  • Drugi blat przygotowujemy zgodnie z powyższymi wskazówkami (białka bierzemy ze składników na masę budyniową).

Ciasto pychotka - sprawdzony przepis. Kolejny krok to przygotowanie kremu budyniowego 

Co daje gwarancję przygotowania najlepszego ciasta pychotka? Sprawdzony przepis! Pani Walewska to ciasto warstwowe, a jego środkową część stanowi przepyszna masa budyniowa. Do jej przygotowania będą potrzebne następujące składniki:

  • 1 l mleka
  • 1 kostka masła (200 g)
  • 4 jajka
  • 3 budynie śmietankowe (po 40 g każdy)
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie:

  • Do miski wlewamy szklankę mleka (250 ml) mleka, dodajemy budyń, 4 żółtka (białka wykorzystujemy do przygotowania drugiego blatu bezowego) i cukier. Miksujemy na jednolitą masę
  • Pozostałą część mleka wlewamy do garnka i podgrzewamy. Gdy się zagotuje, dodajemy zmiksowane wcześniej składniki
  • Całość gotujemy do zgęstnienia. Zdejmujemy z ognia i studzimy
  • Masło ubijamy i stopniowo dodajemy przestudzony budyń
  • Miksujemy do momentu, aż powstanie jednolita masa 

Pychotka - przepis na tradycyjny deser. Ostatni etap to złożenie ciasta 

Blaty upieczone, masa gotowa, zatem pora na ostatni etap prac nad ciastem pychotka. Przepis jest następujący:

  • Na ostudzony blat z bezą wykładamy masę budyniową
  • Wyrównujemy warstwę kremu, a na niej układamy drugi przestudzony blat
  • Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby zmiękło, a smaki się ze sobą przegryzły

Ciasto pychotka - przepis Ewy Wachowicz. Trochę zmian i inny smak 

Deser jest bardzo popularny, nic zatem dziwnego, że można znaleźć różne modyfikacje i wersje przepisu na ciasto pychotka. Przepis Ewy Wachowicz, który gwiazda zdradziła w programie telewizyjnym, zakłada, aby zamiast dżemu porzeczkowego wykorzystać powidła śliwkowe. Zamiennikiem może być również dżem wiśniowy, a nawet dżem z malin. 

Zobacz też: Przetwory na zimę. Marmolada z cukinii to prawdziwa petarda, ale gruszki w occie depczą jej po piętach! [PRZEPISY]

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: