• Link został skopiowany

Ciasto Jakuba na imprezach zbiera największe pochwały. Goście będą pytać, z której jest cukierni

Ciasto Jakuba to klasyczny przekładaniec w najlepszym wydaniu. Zamiast po raz kolejny stawiać na imieninowym stole sernik albo panią Walewską, przetestuj ten przepis. Ma wszystko, czego potrzebujesz: kruche ciasto, aksamitny krem budyniowy i owocowy akcent.
Ciasto Jakuba / zdjęcie ilustracyjne
Pensioner / Shutterstock / zdjęcie ilustracyjne

Ciasto Jakuba wygląda spektakularnie i budzi podziw. To aż sześć blatów kruchego ciasta przełożonych wiśniową bezą i gładkim kremem budyniowym. Nie będziemy zmyślać, że robi się je "w kilka chwil". Nie ma co ukrywać, że ciasto Jakuba jest czasochłonne i najlepiej, jeśli ma się kilka blaszek o takich samych wymiarach. Mamy jednak nadzieję, że nie jesteś osobą, która łatwo się poddaje, bo smak tego ciasta i zachwyt gości, gdy go spróbują, wynagradzają cały trud.

Zobacz wideo Przepis na idealny tort bezowy. Poprawia humor lepiej niż komedia

Przepis na ciasto Jakuba. Przy nim wymiękają nawet pleśniak i pani Walewska

Składniki na ciasto:

  • 4 szklanki mąki pszennej,
  • 250 g margaryny,
  • 200 ml śmietany 18 proc.,
  • pół szklanki cukru,
  • 6 żółtek,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na bezę:

  • 6 białek,
  • 6 łyżek cukru,
  • 3 opakowania kisielu wiśniowego,
  • odrobina soli.

Składniki na krem budyniowy:

  • 3 szklanki mleka,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego,
  • 200 g masła.

Dodatkowo:

  • 500 g odsączonych wiśni z kompotu,
  • cukier puder do posypania ciasta.

Sposób przygotowania:

Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na ciasto, zagnieć i uformuj kulę. Wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie podziel je na sześć kawałków. Na początek rozwałkuj dwie części i przełóż je na dwie takie same blachy wyłożone papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki, resztę ciasta też tam schowaj.

W międzyczasie przygotuj pozostałe warstwy. Budyń na masę ugotuj z mlekiem, potem odstaw, żeby przestygł. Masło utrzyj i stopniowo połącz z nim wystudzone budynie. Zmiksuj, by utworzył się gładki krem.

Białka z solą ubij na sztywną, lśniącą pianę. Dodawaj cukier łyżka po łyżce, po każdej krótko miksując. Na koniec stopniowo dosyp kisiele i wszystko dokładnie połącz.

Na jednym z blatów z lodówki połóż 1/3 bezy, a na niej ułóż część owoców. Przykryj drugim blatem i piecz w 180 stopniach przez 30 minut. W międzyczasie rozwałkuj dwa kolejne blaty i przygotuj, a potem piecz je tak samo. Gdy pierwsze blaty ostygną, połóż na nich połowę kremu budyniowego. Później przykryj go blatami z bezą i wiśniami, które piekły się jako drugie. Posmaruj drugą częścią masy. Dwa ostatnie blaty również przygotuj jak pierwszą i drugą partię. Gdy po upieczeniu przestygną, połóż je na reszcie ciasta Jakuba i wierzch posyp cukrem pudrem.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: