Ciasto Jakuba wygląda spektakularnie i budzi podziw. To aż sześć blatów kruchego ciasta przełożonych wiśniową bezą i gładkim kremem budyniowym. Nie będziemy zmyślać, że robi się je "w kilka chwil". Nie ma co ukrywać, że ciasto Jakuba jest czasochłonne i najlepiej, jeśli ma się kilka blaszek o takich samych wymiarach. Mamy jednak nadzieję, że nie jesteś osobą, która łatwo się poddaje, bo smak tego ciasta i zachwyt gości, gdy go spróbują, wynagradzają cały trud.
Składniki na ciasto:
Składniki na bezę:
Składniki na krem budyniowy:
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki na ciasto, zagnieć i uformuj kulę. Wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie podziel je na sześć kawałków. Na początek rozwałkuj dwie części i przełóż je na dwie takie same blachy wyłożone papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki, resztę ciasta też tam schowaj.
W międzyczasie przygotuj pozostałe warstwy. Budyń na masę ugotuj z mlekiem, potem odstaw, żeby przestygł. Masło utrzyj i stopniowo połącz z nim wystudzone budynie. Zmiksuj, by utworzył się gładki krem.
Białka z solą ubij na sztywną, lśniącą pianę. Dodawaj cukier łyżka po łyżce, po każdej krótko miksując. Na koniec stopniowo dosyp kisiele i wszystko dokładnie połącz.
Na jednym z blatów z lodówki połóż 1/3 bezy, a na niej ułóż część owoców. Przykryj drugim blatem i piecz w 180 stopniach przez 30 minut. W międzyczasie rozwałkuj dwa kolejne blaty i przygotuj, a potem piecz je tak samo. Gdy pierwsze blaty ostygną, połóż na nich połowę kremu budyniowego. Później przykryj go blatami z bezą i wiśniami, które piekły się jako drugie. Posmaruj drugą częścią masy. Dwa ostatnie blaty również przygotuj jak pierwszą i drugą partię. Gdy po upieczeniu przestygną, połóż je na reszcie ciasta Jakuba i wierzch posyp cukrem pudrem.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!