Potrawy z flakami, zazwyczaj w formie zup lub gulaszów, popularne są zarówno w krajach Europy Środkowo-Wschodniej, jak i w Europie Zachodniej i Południowej. Flakami raczą się też mieszkańcy Afryki oraz Ameryki Północnej i Południowej. Każda z tych wersji czymś się wyróżnia, co czyni ją wyjątkową. Nie sposób przestawić wszystkie w jednym tekście, więc jako pierwsze na tapet weźmiemy flaki po czesku, czyli drš'tková polévkę. Potrawa naszych sąsiadów charakteryzuje się pikantnym smakiem, który zawdzięcza dodatkowi mielonej papryki, czosnku i cebuli. Niezbędną przyprawą jest również suszony majeranek w dużych ilościach.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Flaki trzeba odpowiednio przygotować. Najpierw płuczemy je pod bieżącą wodą. Potem wkładamy do garnka i zalewamy zimną. Zagotowujemy i gotujemy przez 20 minut z dodatkiem majeranku. Potem odcedzamy, obmywamy gorącą wodą i powtarzamy obgotowywanie flaków jeszcze dwukrotnie. Po trzecim razie znów dosypujemy do nich majeranek i tym razem gotujemy już przez około 2 godziny, aż zrobią się miękkie.
Odcedzamy, a gdy ostygną, kroimy na mniejsze kawałki. Wywar zostawiamy, przyda nam się do późniejszego gotowania zupy.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy smalec i podsmażamy na nim do zeszklenia cebulę oraz czosnek. Lekko oprószamy mąką. Dodajemy paprykę i wlewamy najpierw bulion wołowy, a potem wywar, który został nam z gotowania flaków. Doprawiamy po raz kolejny majerankiem oraz solą i pieprzem wedle uznania. Na koniec dorzucamy flaki i gotujemy zupę przez ok. 40 minut.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!