• Link został skopiowany

Czesi robią flaki po swojemu. Powstaje zupa, od której trudno się oderwać

Flaki są potrawą, o której każdy ma mocną opinię. Chyba nie znam osoby, która powiedziałaby, że zupa jest jej obojętna. Flaki albo bardzo się lubi, albo trzyma się od nich na bezpieczną odległość. Jednak nie tylko w Polsce się nimi zajadamy. Podobne dania robi się też w innych krajach, nie tylko europejskich. My jednak daleko nie będziemy się przemieszczać i zachęcimy do wypróbowania przepisu na flaki po czesku.
Czeskie flaki
Miro Vrlik Photography / Shutterstock

Potrawy z flakami, zazwyczaj w formie zup lub gulaszów, popularne są zarówno w krajach Europy Środkowo-Wschodniej, jak i w Europie Zachodniej i Południowej. Flakami raczą się też mieszkańcy Afryki oraz Ameryki Północnej i Południowej. Każda z tych wersji czymś się wyróżnia, co czyni ją wyjątkową. Nie sposób przestawić wszystkie w jednym tekście, więc jako pierwsze na tapet weźmiemy flaki po czesku, czyli drš'tková polévkęPotrawa naszych sąsiadów charakteryzuje się pikantnym smakiem, który zawdzięcza dodatkowi mielonej papryki, czosnku i cebuli. Niezbędną przyprawą jest również suszony majeranek w dużych ilościach.

Zobacz wideo Zupa z batatu i marchewki. Jest pyszna, gęsta i rozgrzewająca

Czeskie flaki. Przepis na zupę, od której trudno się oderwać

Składniki:

  • 1 kg flaków,
  • 1,5 l bulionu wołowego i wywaru z flaków,
  • 2 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki smalcu,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • opakowanie majeranku,
  • 2 łyżki mielonej papryki słodkiej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Flaki trzeba odpowiednio przygotować. Najpierw płuczemy je pod bieżącą wodą. Potem wkładamy do garnka i zalewamy zimną. Zagotowujemy i gotujemy przez 20 minut z dodatkiem majeranku. Potem odcedzamy, obmywamy gorącą wodą i powtarzamy obgotowywanie flaków jeszcze dwukrotnie. Po trzecim razie znów dosypujemy do nich majeranek i tym razem gotujemy już przez około 2 godziny, aż zrobią się miękkie.

Odcedzamy, a gdy ostygną, kroimy na mniejsze kawałki. Wywar zostawiamy, przyda nam się do późniejszego gotowania zupy. 

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy smalec i podsmażamy na nim do zeszklenia cebulę oraz czosnek. Lekko oprószamy mąką. Dodajemy paprykę i wlewamy najpierw bulion wołowy, a potem wywar, który został nam z gotowania flaków. Doprawiamy po raz kolejny majerankiem oraz solą i pieprzem wedle uznania. Na koniec dorzucamy flaki i gotujemy zupę przez ok. 40 minut.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: