• Link został skopiowany

Królewska ptaszyna z farszem po polsku. O tej perliczce można śpiewać pieśni

W naszej kuchni króluje kurczak. Pojawia się także indyk, czasami kaczka i od wielkiego dzwonu gęś. Jednak chyba wszyscy zapomnieliśmy o perliczce, a przecież to wyjątkowo wdzięczne, pyszne i delikatne mięso. Nie piecz jej jak klasycznego kurczaka? Zrób ją po staropolsku i poczuj się jak Adamczewscy w serialu 1670.
Pieczona perliczka jest aromatyczna i delikatna, niemal rozpływa się w ustach
Mariya Pererodina /Shutterstock

Co na obiad zamiast oklepanego kurczaka lub klepanych do obrzydzenia schabowych?  Mamy dla ciebie coś niebywałego.To znaczy - bywałego, ale bardzo dawano temu i nie na każdym stole. A przecież z dzisiejszymi możliwościami to żaden problem. Dziś na tapet bierzemy nieco zapomniany, lecz pyszny i zdrowy drób, a chodzi o perliczkę. Kiedyś perliczki gościły na stołach bardzo często, obecnie pojawiają się rzadko i najczęściej nie w naszych domach, a w restauracjach serwujących kuchnię staropolską i szlachecką. Pora to zmienić, bo perliczka jest naprawdę pyszna, delikatna, chuda i absolutnie cudowna. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić najlepszą faszerowaną perliczkę idealną na uroczysty, niedzielny lub świąteczny obiad. Lepiej zrób podwójną porcję, bo coś czuję, że bez dokładki się nie obejdzie. 

Zobacz wideo Zobacz przepis na pyszną pieczeń rzymską z jajkiem

Zamiast kurczaka upiecz perliczkę. Z tym farszem jest obłędna

Składniki:

  • ok. 300 g leśnych grzybów, mogą być mrożone, ale warto korzystać z dóbr sezonowych,
  • 2 tuszki perliczek, 
  • 2 woreczki kaszy pęczak,
  • 200 g surowego boczku,
  • 2 cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • sól, pieprz, tymianek, majeranek, 2 gałązki rozmarynu,
  • masło lub oliwa,
  • ok. 150 ml wytrawnego białego wina.

Perliczki faszerowane po polsku -sposób wykonania:

  1. Mięso perliczki dokładnie oczyść, opłucz i wysusz. Jeśli masz perliczkę z podrobami - usuń je i zatrzymaj np. na krupnik. Następnie natrzyj ptaka z obu stron pieprzem i solą, a w środku dodatkowo czosnkiem roztartym z solą. Odstaw mięso na jakiś czas w chłodne miejsce.
  2. Boczek pokrój w kostkę a cebulę w piórka. Następnie wytop boczek na suchej patelni, dodaj cebulę i smaż całość, aż boczek lekko zbrązowieje, a cebula stanie się złota. Zawartość patelni odłóż na bok.
  3. Na tej samej patelni rozgrzej solidną łyżkę masła i dodaj oczyszczone i pokrojone na małe kawałki grzyby. Smaż, aż grzyby zmiękną. Następnie lekko je osól, dodaj tymianek, ugotowaną na sypko kaszę pęczak i zalej białym winem. Duś całość przez 15 minut na niewielkim ogniu, aż sos się zredukuje.
  4. Do patelni dołóż podsmażony boczek i cebulę. Duś całość jeszcze przez 5 minut. Perliczkę wyjmij z lodówki odpowiednio wcześniej, żeby nabrała temperatury pokojowej. Do środka włóż grzyby z kaszą, boczkiem i cebulą. Dodaj także gałązkę rozmarynu i zaszyj perliczkę, by farsz nie wypływał podczas pieczenia.
  5. Mięso natrzyj z wierzchu majerankiem i oliwą. Na dno brytfanny połóż kilka skrawków masła. Włóż do środka tuszki perliczki i zakryj szczelnie pokrywką.
  6. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez godzinę. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i polej mięso wytopionym tłuszczem. Piecz przez kwadrans, aż skórka stanie się chrupiąca. Podawaj z ziemniaczanym purée. Do perliczki świetnie pasują zasmażane buraczki lub karmelizowane morele z rozmarynem - polecam. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: