• Link został skopiowany

Zupa dyniowa wychodzi wyrazista i pełna smaku. Diabeł tkwi w dwóch szczegółach

Co pysznego można zrobić z dyni? Odpowiedź jest prosta: mnóstwo rzeczy. Od słodkich babeczek, przez zupę, a na kiszonce kończąc. Dziś jednak zajmiemy się zupą dyniową, którą niebanalnie podkręcają dwa dodatki. W pierwszej chwili może się wydawać, że nie pasują do słodkiego warzywa, ale nic bardziej mylnego - zupa wychodzi miodzio, choć odrobinę na ostro.
Zupa dyniowa z chili i gorgonzolą
Julie208 /Shutterstock

Jesienne miesiące kochamy za wiele rzeczy i jedną z nich jest sprawczyni dzisiejszego zamieszania, czyli dynia. Już sam widok tego warzywa pozytywnie wpływa na nasze humory, a kiedy skosztujemy dyniowych pyszności, przez chwilę mamy chęć, by jesień trwała i trwała. Dziś na tapet bierzemy klasyk, ale w podrasowanej formie, bo zupę krem z dyni wzbogacimy dwoma dodatkami - jeden jest bardziej wyrazisty od drugiego. Wiem, że nie każdy przepada za serem gorgonzola, ale w połączeniu z lekko słodką dynią i odrobiną chili sprawi, że twoja zupa nabierze charakteru, a jej smak będzie się rozwijał długo po przełknięciu. Spróbuj, a nie zawiedziesz się - masz moje słowo.

Zobacz wideo Pokochasz dynię w tej odsłonie. Klasyczne kopytka płaczą z zazdrości

Wyrazista i aromatyczna zupa dyniowa. Gorgonzola i chili to dwa strzały w dziesiątkę

Składniki:

  • 1 duża dynia, najlepiej ważąca nieco ponad kilogram - polecam dynię piżmową,
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula,
  • 1 średnia papryczka chili (lub dwie, jeśli lubisz pikantne zupy),
  • ok. 2 l bulionu warzywnego lub czystego rosołu,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • ok. 100-120 g sera gorgonzola,
  • sól, pieprz, odrobina słodkiej papryki, odrobina suszonej bazylii,
  • do podania grzanki, chipsy z boczku lub dojrzewającej wędliny.

Zupa dyniowa z gorgonzolą i chili - sposób wykonania:

  1. Na samym początku zajmij się dynią - do tego przepisu należy ją upiec. Pokrój ją na części i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż dynia będzie miękka. Następnie oddziel miąższ od twardej skóry. Uważaj, żeby się nie poparzyć.
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła i łyżkę oliwy. Następnie dodaj posiekaną cebulę oraz marchewkę pokrojoną w talarki i podsmażaj, aż cebula stanie się szklista. Dodaj posiekany czosnek oraz drobno posiekaną papryczkę chili (pamiętaj, żeby usunąć pestki, które mają najwięcej kapsaicyny) i całość podsmażaj przez ok. 2 minuty.
  3. Podsmażone warzywa zalej bulionem, dodaj upieczony miąższ dyni oraz rozdrobniony ser gorgonzola i gotuj na średniej mocy palnika, aż ser się całkowicie rozpuści. Dokładnie wymieszaj i zmiksuj blenderem ręcznym.
  4. Teraz czas na przyprawy. Dodaj do smaku sól, pieprz oraz słodką paprykę i bazylię. Dodaj także odrobinę gałki muszkatołowej i gotuj jeszcze przez 5 minut. Jeśli chcesz, możesz dodatkowo zabielić zupę śmietanką 30 proc. Podawaj z grzankami, chipsami z boczku lub prosciutto.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: