Zupa dyniowa wychodzi wyrazista i pełna smaku. Diabeł tkwi w dwóch szczegółach
Link został skopiowany
Zupa dyniowa wychodzi wyrazista i pełna smaku. Diabeł tkwi w dwóch szczegółach
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Co pysznego można zrobić z dyni? Odpowiedź jest prosta: mnóstwo rzeczy. Od słodkich babeczek, przez zupę, a na kiszonce kończąc. Dziś jednak zajmiemy się zupą dyniową, którą niebanalnie podkręcają dwa dodatki. W pierwszej chwili może się wydawać, że nie pasują do słodkiego warzywa, ale nic bardziej mylnego - zupa wychodzi miodzio, choć odrobinę na ostro.
Julie208 /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Jesienne miesiące kochamy za wiele rzeczy i jedną z nich jest sprawczyni dzisiejszego zamieszania, czyli dynia. Już sam widok tego warzywa pozytywnie wpływa na nasze humory, a kiedy skosztujemy dyniowych pyszności, przez chwilę mamy chęć, by jesień trwała i trwała. Dziś na tapet bierzemy klasyk, ale w podrasowanej formie, bo zupę krem z dyni wzbogacimy dwoma dodatkami - jeden jest bardziej wyrazisty od drugiego. Wiem, że nie każdy przepada za serem gorgonzola, ale w połączeniu z lekko słodką dynią i odrobiną chili sprawi, że twoja zupa nabierze charakteru, a jej smak będzie się rozwijał długo po przełknięciu. Spróbuj, a nie zawiedziesz się - masz moje słowo.
REKLAMA
Zobacz wideo Pokochasz dynię w tej odsłonie. Klasyczne kopytka płaczą z zazdrości
Wyrazista i aromatyczna zupa dyniowa. Gorgonzola i chili to dwa strzały w dziesiątkę
Składniki:
1 duża dynia, najlepiej ważąca nieco ponad kilogram - polecam dynię piżmową,
2 marchewki
1 duża cebula,
1 średnia papryczka chili (lub dwie, jeśli lubisz pikantne zupy),
do podania grzanki, chipsy z boczku lub dojrzewającej wędliny.
Zupa dyniowa z gorgonzolą i chili - sposób wykonania:
Na samym początku zajmij się dynią - do tego przepisu należy ją upiec. Pokrój ją na części i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż dynia będzie miękka. Następnie oddziel miąższ od twardej skóry. Uważaj, żeby się nie poparzyć.
Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła i łyżkę oliwy. Następnie dodaj posiekaną cebulę oraz marchewkę pokrojoną w talarki i podsmażaj, aż cebula stanie się szklista. Dodaj posiekany czosnek oraz drobno posiekaną papryczkę chili (pamiętaj, żeby usunąć pestki, które mają najwięcej kapsaicyny) i całość podsmażaj przez ok. 2 minuty.
Podsmażone warzywa zalej bulionem, dodaj upieczony miąższ dyni oraz rozdrobniony ser gorgonzola i gotuj na średniej mocy palnika, aż ser się całkowicie rozpuści. Dokładnie wymieszaj i zmiksuj blenderem ręcznym.
Teraz czas na przyprawy. Dodaj do smaku sól, pieprz oraz słodką paprykę i bazylię. Dodaj także odrobinę gałki muszkatołowej i gotuj jeszcze przez 5 minut. Jeśli chcesz, możesz dodatkowo zabielić zupę śmietanką 30 proc. Podawaj z grzankami, chipsami z boczku lub prosciutto.