Mięciutkie, wilgotne i ciężkie. Nie ma lepszego przepisu na słodkości z dynią
Link został skopiowany
Mięciutkie, wilgotne i ciężkie. Nie ma lepszego przepisu na słodkości z dynią
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Jesienią w naszych kuchniach króluje dynia. Z tego warzywa możemy zrobić niezliczoną ilość wytrawnych potraw i równie dużo deserów, a dziś na tapet bierzemy najpyszniejszy i najłatwiejszy z nich. Zetrzyj dynię na tarce i włącz piekarnik. Chwila-moment i zobaczysz przed sobą talerz pełen puszystych i wilgotnych babeczek.
Svetlana Monyakova /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Wilgotne i jednocześnie puszyste muffinki dyniowe to wymarzony deser na jesień. Są bardzo łatwe w wykonaniu, więc poradzi sobie z nimi nawet początkujący adept domowego cukiernictwa. Są także dość szybkie w wykonaniu, więc jeśli znienacka najdzie cię ochota na coś słodkiego, nie musisz na gwałt biec do pobliskiej cukierni. Wystarczy, że masz w domu dynię i sprawny piekarnik. Resztę na pewno masz pod ręką - rzeczy takie jak mąka, jajka i cukier są chyba w 90 procentach polskich domów, mam rację?
REKLAMA
Zobacz wideo Muffiny sernikowo-kakaowe
Wilgotne, słodziutkie i najlepsze na świecie. Jak zrobić babeczki dyniowe?
Składniki:
*Przyjmij, że szklanka ma pojemność 250 ml
1,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej tortowej,
1 szklanka miąższu dyni startego na tarce, polecam dynię piżmową lub hokkaido,
2 większe jajka,
pół szklanki cukru,
pół szklanki oleju,
pełna łyżeczka proszku do pieczenia,
płaska łyżeczka cynamonu,
pół tabliczki białej czekolady startej na tarce lub drobno podkuszonej.
Babeczki dyniowe z cynamonem i białą czekoladą - sposób wykonania:
Na samym początku zadbaj o to, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, więc jeśli przechowujesz jajka w lodówce, odpowiednio wcześniej je wyjmij. Następnie nagrzej piekarnik do 180 stopni z funkcją góra-dół.
Dynię obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój na mniejsze kawałki. Następnie zetrzyj miąższ na tarce o drobnych oczkach i przełóż do miski.
Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel i dodaj do dyni. Dodaj także cynamon i czekoladę i dokładnie wymieszaj.
Do masy dyniowej dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszaj. Następnie dodaj pianę z białek i szpatułką połącz całość, uważając przy tym, żeby nie uszkodzić struktury piany. Masa będzie dość gęsta, ale taka ma właśnie być.
Przygotuj foremki do babeczek i wyłóż je papierowymi lub silikonowymi papilotkami. Włóż do nich ciasto, ale tylko do poziomu 3/4 wysokości, ponieważ podczas pieczenia wyraźnie urosną. Piecz przez 15-20 minut. Po upieczeniu oprósz cukrem pudrem lub polewą z białej czekolady.