• Link został skopiowany

Mięciutkie, wilgotne i ciężkie. Nie ma lepszego przepisu na słodkości z dynią

Jesienią w naszych kuchniach króluje dynia. Z tego warzywa możemy zrobić niezliczoną ilość wytrawnych potraw i równie dużo deserów, a dziś na tapet bierzemy najpyszniejszy i najłatwiejszy z nich. Zetrzyj dynię na tarce i włącz piekarnik. Chwila-moment i zobaczysz przed sobą talerz pełen puszystych i wilgotnych babeczek.
Pyszne jesienne muffinki dyniowe z cynamonem i białą czekoladą
Svetlana Monyakova /Shutterstock

Wilgotne i jednocześnie puszyste muffinki dyniowe to wymarzony deser na jesień. Są bardzo łatwe w wykonaniu, więc poradzi sobie z nimi nawet początkujący adept domowego cukiernictwa. Są także dość szybkie w wykonaniu, więc jeśli znienacka najdzie cię ochota na coś słodkiego, nie musisz na gwałt biec do pobliskiej cukierni. Wystarczy, że masz w domu dynię i sprawny piekarnik. Resztę na pewno masz pod ręką - rzeczy takie jak mąka, jajka i cukier są chyba w 90 procentach polskich domów, mam rację?

Zobacz wideo Muffiny sernikowo-kakaowe

Wilgotne, słodziutkie i najlepsze na świecie. Jak zrobić babeczki dyniowe?

Składniki:

*Przyjmij, że szklanka ma pojemność 250 ml

  • 1,5 szklanki mąki pszennej, najlepiej tortowej, 
  • 1 szklanka miąższu dyni startego na tarce, polecam dynię piżmową lub hokkaido,
  • 2 większe jajka, 
  • pół szklanki cukru, 
  • pół szklanki oleju, 
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia, 
  • płaska łyżeczka cynamonu, 
  • pół tabliczki białej czekolady startej na tarce lub drobno podkuszonej.

Babeczki dyniowe z cynamonem i białą czekoladą - sposób wykonania:

  1. Na samym początku zadbaj o to, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, więc jeśli przechowujesz jajka w lodówce, odpowiednio wcześniej je wyjmij. Następnie nagrzej piekarnik do 180 stopni z funkcją góra-dół. 
  2. Dynię obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne, a miąższ pokrój na mniejsze kawałki. Następnie zetrzyj miąższ na tarce o drobnych oczkach i przełóż do miski. 
  3. Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, żółtka utrzyj z cukrem na kogel-mogel i dodaj do dyni. Dodaj także cynamon i czekoladę i dokładnie wymieszaj. 
  4. Do masy dyniowej dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszaj. Następnie dodaj pianę z białek i szpatułką połącz całość, uważając przy tym, żeby nie uszkodzić struktury piany. Masa będzie dość gęsta, ale taka ma właśnie być.
  5. Przygotuj foremki do babeczek i wyłóż je papierowymi lub silikonowymi papilotkami. Włóż do nich ciasto, ale tylko do poziomu 3/4 wysokości, ponieważ podczas pieczenia wyraźnie urosną. Piecz przez 15-20 minut. Po upieczeniu oprósz cukrem pudrem lub polewą z białej czekolady. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: