Biorę twaróg, jajka i wanilię. Chwila moment i mam przed sobą najlepsze placuszki
Link został skopiowany
Biorę twaróg, jajka i wanilię. Chwila moment i mam przed sobą najlepsze placuszki
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Kiedy za oknem szaro, buro i ponuro, szukamy różnych sposobów, by poprawić sobie nastrój. Niektórzy włączają ulubiony serial, niektórzy idą na trening, inni spotykają się ze znajomymi. Jednak najszybciej i najłatwiej poprawić sobie humor pysznymi, ciepłymi placuszkami. Wszystko inne może poczekać, ale placuszki twarogowe nich nie czekają - są pyszne, słodziutkie i gotowe szybciej, niż pójdziesz i wrócisz z cukierni.
Yuliia Bezuglaya /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Jeśli powoli dopada cię jesienna chandra, drażni cię chłód, bezczelny deszcz i wieczór, który zapada znacznie szybciej niż jeszcze dwa miesiące temu, powiem jedno - rozumiem cię. W takie dni poziom naszego zadowolenia może znacznie spadać i trzeba szybko go podnieść. Na szczęście są na to bardzo proste, szybkie i w pełni legalne sposoby, a najlepszym z nich są placuszki twarogowo-waniliowe z patelni. Smakują jak tycie serniczki, ale są gotowe już w 10 minut. Jeśli masz laskę wanilii, to świetnie, ale możesz użyć gotowej pasty waniliowej - też się sprawdzi. No i twaróg - najlepszym wyborem będzie półtłusty. To on sprawia, że placuszki są delikatne i mięciutkie.
REKLAMA
Zobacz wideo Racuchy z jabłkami na cydrze
Miękkie i puszyste placuszki twarogowo-waniliowe. Idealne na jesienną chandrę
Składniki:
250 g twarogu półtłustego,
pół szklanki mąki pszennej,
50 g cukru,
2 średnie jajka,
1,5 łyżeczki pasty waniliowej lub miąższ z dwóch lasek wanilii,
1 opakowanie budyniu śmietankowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
masło klarowane do smażenia.
Placuszki twarogowe z wanilią - sposób wykonania:
Przed przystąpieniem do pracy, zadbaj o to, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Odpowiednio wcześniej wyjmij z lodówki twaróg i jajka, jeśli je tam przechowujesz.
Przygotuj miseczkę i włóż do niej twaróg. Ręcznie lub widelcem rozdrobnij go na mniejsze kawałki. Jeśli masz czas, możesz twaróg zmielić w maszynce, ale możesz także użyć twarogu z wiaderka.
Białka oddziel od żółtek. Z białek ubij sztywną pianę, żółtka dodaj do twarogu. Dodaj też resztę składników w tym mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Mikserem lub blenderem ręcznym połącz wszystkie składniki na gładką, jednolitą masę. Następnie dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj szpatułką.
Rozgrzej patelnię, delikatnie natłuść ją masłem klarowanym i głęboką łyżką nakładaj porcje ciasta. Placuszki twarogowe smaż na złoty kolor z obu stron na umiarkowanej mocy palnika, powinny delikatnie urosnąć na patelni. Podawaj z ulubionymi owocami lub oprószone cukrem pudrem.