Zalewajka z grzybami to najlepsza jesienna zupa. Kwaśna i wyrazista. Przepis mam od babci
Link został skopiowany
To najlepsza jesienna zupa. Kwaśna, wyrazista i pełna grzybów. Przepis mam od babci
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Jaka jest najlepsza jesienna zupa? Pewnie wielu z was odpowie, że grzybowa i w pewnym sensie się z tym zgodzę - grzybowa jest pyszna. Dziś jednak mam przepis na zupę grzybową na sterydach, a przepis mam od nieżyjącej już przyjaciółki rodziny, babci Gieni. Tego smaku nie da się dokładnie opisać - trzeba spróbować. Co oprócz grzybów jest ważne? Jedna szklana flaszeczka.
Dar1930 /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Przepisy babć nie zawodzą i chyba większość się z tym zgodzi. Ja najlepsze przepisy na dania z grzybów (i kapusty, ale o tym kiedy indziej) poznałam już jako dziecko od przyjaciółki moich dziadków, która mieszkała w lesie. Robiła najlepsze pierogi z rydzami, ale o jej zalewajce grzybowej można powiedzieć jedno: doskonałość. Jak zrobić zalewajkę z grzybami? Podobnie jak w przypadku klasycznej zalewajki musi być trochę ziemniaków, trochę boczku (albo podgardla, babcia robiła tak i tak), liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i zakwas na żur. Babcia robiła go sama, był bardzo kwaśny i naprawdę pyszny. Ty nie musisz bawić się w robienie zakwasu, wystarczy, że kupisz go w sklepie z organiczną żywnością. No i grzyby. Jakie wybrać na zalewajkę? Jakie chcesz. Najwięcej aromatu w zupach mają podgrzybki, borowiki i koźlarze, ale sprawdzą się także maślaki i najpyszniejsze moim zdaniem - gąski zielonki.
REKLAMA
Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie
Przepis na wyrazistą zalewajkę z grzybami. Nie ma lepszej zupy na jesień
Składniki:
ok. 500-700 g leśnych grzybów dowolnych gatunków,
300 g ziemniaków,
1 duża cebula,
1,5 l bulionu lub czystego rosołu,
2 marchewki,
ok. 150 g wędzonego boczku lub podgardla,
szklanka zakwasu żytniego (lub więcej, jeśli lubisz kwaśniejszy smak),
sól i pieprz,
ziele angielskie,
liście laurowe,
3-4 ząbki czosnku,
opcjonalnie kwaśna śmietana do zabielenia.
Zalewajka z grzybami - sposób wykonania:
Najpierw dokładnie oczyść grzyby z piachu i zanieczyszczeń. Jeśli masz gąski, najlepiej wymoczyć je w wodzie z dużą ilością soli, by po czasie piach opadł na dno. Jeśli masz maślaki, pamiętaj, żeby usunąć z kapeluszy skórkę. Oczyszczone grzyby pokrój w kostkę.
Do garnka włóż łyżkę masła i podsmażaj chwilę ziemniaki pokrojone w kostkę oraz marchewkę. Kiedy się podsmażą, dodaj pokrojone na małe kawałki grzyby. Podsmażaj całość, aż grzyby puszczą wodę, następnie zalej bulionem lub lekkim rosołem.
Na patelni wytop boczek pokrojony w kostkę. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek. Całą zawartość patelni przełóż do garnka. Dodaj kilka listków laurowych oraz kilka kulek ziela angielskiego. Całość gotuj, aż grzyby będą miękkie.
Kiedy grzyby i ziemniaki będą miękkie, dodaj zakwas. Chwilę całość podgotuj i sprawdź, czy smak ci odpowiada. Jeśli nie, dodaj więcej zakwasu i dopraw wedle swojego uznania przyprawami. Jeśli masz ochotę, dodaj do zupy 2-3 łyżki zahartowanej śmietany 18 proc.