• Link został skopiowany

To najlepsza jesienna zupa. Kwaśna, wyrazista i pełna grzybów. Przepis mam od babci

Jaka jest najlepsza jesienna zupa? Pewnie wielu z was odpowie, że grzybowa i w pewnym sensie się z tym zgodzę - grzybowa jest pyszna. Dziś jednak mam przepis na zupę grzybową na sterydach, a przepis mam od nieżyjącej już przyjaciółki rodziny, babci Gieni. Tego smaku nie da się dokładnie opisać - trzeba spróbować. Co oprócz grzybów jest ważne? Jedna szklana flaszeczka.
Zalewajka z grzybami
Dar1930 /Shutterstock

Przepisy babć nie zawodzą i chyba większość się z tym zgodzi. Ja najlepsze przepisy na dania z grzybów (i kapusty, ale o tym kiedy indziej) poznałam już jako dziecko od przyjaciółki moich dziadków, która mieszkała w lesie. Robiła najlepsze pierogi z rydzami, ale o jej zalewajce grzybowej można powiedzieć jedno: doskonałość. Jak zrobić zalewajkę z grzybami? Podobnie jak w przypadku klasycznej zalewajki musi być trochę ziemniaków, trochę boczku (albo podgardla, babcia robiła tak i tak), liście laurowe, ziele angielskie, majeranek i zakwas na żur. Babcia robiła go sama, był bardzo kwaśny i naprawdę pyszny. Ty nie musisz bawić się w robienie zakwasu, wystarczy, że kupisz go w sklepie z organiczną żywnością. No i grzyby. Jakie wybrać na zalewajkę? Jakie chcesz. Najwięcej aromatu w zupach mają podgrzybki, borowiki i koźlarze, ale sprawdzą się także maślaki i najpyszniejsze moim zdaniem - gąski zielonki. 

Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie

Przepis na wyrazistą zalewajkę z grzybami. Nie ma lepszej zupy na jesień

Składniki:

  • ok. 500-700 g leśnych grzybów dowolnych gatunków, 
  • 300 g ziemniaków,
  • 1 duża cebula,
  • 1,5 l bulionu lub czystego rosołu,
  • 2 marchewki,
  • ok. 150 g wędzonego boczku lub podgardla,
  • szklanka zakwasu żytniego (lub więcej, jeśli lubisz kwaśniejszy smak),
  • sól i pieprz,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • opcjonalnie kwaśna śmietana do zabielenia. 

Zalewajka z grzybami - sposób wykonania:

  1. Najpierw dokładnie oczyść grzyby z piachu i zanieczyszczeń. Jeśli masz gąski, najlepiej wymoczyć je w wodzie z dużą ilością soli, by po czasie piach opadł na dno. Jeśli masz maślaki, pamiętaj, żeby usunąć z kapeluszy skórkę. Oczyszczone grzyby pokrój w kostkę.
  2. Do garnka włóż łyżkę masła i podsmażaj chwilę ziemniaki pokrojone w kostkę oraz marchewkę. Kiedy się podsmażą, dodaj pokrojone na małe kawałki grzyby. Podsmażaj całość, aż grzyby puszczą wodę, następnie zalej bulionem lub lekkim rosołem.
  3. Na patelni wytop boczek pokrojony w kostkę. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i czosnek. Całą zawartość patelni przełóż do garnka. Dodaj kilka listków laurowych oraz kilka kulek ziela angielskiego. Całość gotuj, aż grzyby będą miękkie.
  4. Kiedy grzyby i ziemniaki będą miękkie, dodaj zakwas. Chwilę całość podgotuj i sprawdź, czy smak ci odpowiada. Jeśli nie, dodaj więcej zakwasu i dopraw wedle swojego uznania przyprawami. Jeśli masz ochotę, dodaj do zupy 2-3 łyżki zahartowanej śmietany 18 proc. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: