• Link został skopiowany

Zwyciężczyni MasterChefa zdradza przepis na dżem z dyni. Lepszego ze świecą szukać

Na pojawienie się dyni na straganach czekamy cały rok. Właśnie trwa szczyt sezonu na to pyszne i wielozadaniowe warzywo, więc do woli możemy cieszyć się najróżniejszymi dyniowymi smakołykami. Nie wiesz, który będzie dla ciebie najlepszy? Wypróbuj aksamitny dżem z przepisu Oli Juszkiewicz, zwyciężczyni programu MasterChef.
Przepis na dżem z dyni, jabłka i pomarańczy
premat/iStock

Ach, ta jesień... Kolorowe liście, ciepłe, miękkie sweterki, słodkie herbatki i dynia. Całe mnóstwo dyni. To jedna z tych rzeczy, za które kochamy jesień i dzięki którym nawet jesienna słota staje się mniej przygnębiająca. Dynia to warzywo do zadań specjalnych, bo można z niej zrobić wszystko: ciasta, zupy, zapiekanki, pierogi, ozdoby oraz przetwory. Jeśli chodzi o przetwory, przepisów jest sporo, pisaliśmy już na przykład o marynowanej dyni z korzennymi przyprawami, ale jest jeszcze coś wartego uwagi. Chodzi o dżem z dyni, na który przepisem podzieliła się zwyciężczyni MasterChefa Ola Juszkiewicz. W tym przepisie dynia jednak ma doborowe towarzystwo jabłek i pomarańczy. No i jak jesienne przetwory, to wiadomo - nie może zabraknąć cynamonu. Spróbuj i zaproś do swojej spiżarni trochę jesiennej radości. 

Zobacz wideo Strasznie pysznie ciastka z dwóch składników. Goście będą krzyczeć... z zachwytu

Dżem z dyni, jabłek i pomarańczy. Jesienna propozycja od zwyciężczyni MasterChefa

Składniki:

  • 1 kg obranej dyni,
  • 0,5 kg jabłek,
  • sok z 1 dużej pomarańczy (lub 2 mniejszych),
  • 350 g cukru lub ksylitolu,
  • 1 laska cynamonu,
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm).

Dżem z dyni, jabłek i pomarańczy Oli Juszkiewicz - sposób wykonania:

Obierz dynię, pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Dodaj do niej obrane i pokrojone w cząstki jabłka oraz wyciśnięty sok z pomarańczy. Gotuj na małym ogniu, aż składniki zmiękną.

Gdy masa zacznie się rozpadać, wsyp cukier i dodaj przyprawy - laskę cynamonu oraz kawałek świeżego imbiru. Całość mieszaj i gotuj, aż zgęstnieje i nabierze jednolitej konsystencji. Gorący dżem przełóż do wyparzonych słoików, zakręć i pasteryzuj przez około 10 minut. Taki dżem świetnie smakuje na kromce świeżego chleba, jako nadzienie do naleśników albo dodatek do owsianki czy jogurtu.

Ola Juszkiewicz - zwyciężczyni programu MasterChef, autorka książki kulinarnej Po pierwsze tradycja. Biolożka i ekolożka, propagatorka kuchni zero waste. Ekspertka i kucharka w programach telewizji śniadaniowej. Na co dzień związana z Mazurami, gdzie prowadzi sielską pracownię kulinarną. Ekspertka marki FoodSaver.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: