• Link został skopiowany

Mielę udziec, dodaję paprykę, pietruszkę i smażę. Za ten obiad chcą mnie całować po rękach

Kiedy mówimy o klasykach polskich obiadów, nie sposób nie wspomnieć o kotletach mielonych. Królują na stołach w niedzielę, podczas rodzinnych uroczystości i codziennych obiadów i zwykle robimy je z wieprzowiny. To absolutnie nie błąd, ale inne mięso sprawdza się w mielonych tak samo dobrze, a niektórzy uważają ze znacznie lepiej. W sklepie mięsnym wybierz duży udziec z indyka, a w warzywniaku dokup dwa ważne dodatki. Zrobisz takie kotlety, że mucha nie siada.
Kotlety mielone z indyka z pietruszką i papryczką
Sergii Koval /Shutterstock

Kotlety mielone kojarzą nam się z niedzielnymi obiadkami u babci, a smażone na smalcu i podane z buraczkami to była rzecz, na którą czekaliśmy aż od poniedziałku. Jednak kotlety mielone można zrobić na setki innych sposobów i tym samym budować bliskim zupełnie nowe wspomnienia. Dziś podpowiemy, jak zrobić megasoczyste kotlety z udźca indyka. Boisz się, że kotlety z tego mięsa nie będą tak wyraziste, jak wieprzowe? Zaradzimy temu dwoma dodatkami, a chodzi o aromatyczną, świeżą natkę pietruszki oraz odrobinę ostrej papryczki. Efekt? Za ten obiad bliscy będą chcieli nosić cię na rękach, a ty prawie w ogóle się nie napracujesz. Bo przecież kotlety mielone to bułka z masłem, prawda?

Zobacz wideo Kotlety jajeczne z brokułami, tradycja w odsłonie "zero waste"

Kotlety mielone z udźca indyka z pietruszką i papryczką. Bliscy je pokochają

Składniki:

  • 1,5 kg udźców z indyka ze skórą, (po odkrojeniu od kości powinno być ok. 1 kg mięsa),
  • 1 średnia cebula,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • 2 średnie ostre papryczki dowolnego koloru,
  • 2 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 kromki chałki namoczonej w mleku lub bulionie albo jedna kajzerka,
  • sól, pieprz,
  • płaska łyżeczka słodkiej czerwonej papryki,
  • pół łyżeczki curry,
  • bułka tarta do panierowania,
  • olej do smażenia.

Kotlety mielone z indyka z pietruszką i papryczką - sposób wykonania:

  1. Zajmij się mięsem z indyka. Ostrym nożem dokładnie odkrój mięso od kości. Kości możesz zamrozić i dodać np. do bulionu. Następnie mięso zmiel w maszynce o grubszych oczkach i przełóż do miski.
  2. Cebulę i paprykę posiekaj w kostkę. Całość podduś na niewielkiej ilości masła, by cebula się zeszkliła, a papryka zmiękła.
  3. Czosnek zmiel w prasce, pietruszkę drobno posiekaj, a chałkę porządnie odciśnij z mleka lub bulionu. Dodaj do mielonego mięsa.
  4. Do miski wbij jajka i dodaj rozdrobnioną bułkę. Dopraw całość do smaku przyprawami i wyrób energicznie masę na kotlety. Powinna być zwarta i nieco kleista.
  5. Zwilżonymi dłońmi odrywaj z masy kawałki i formuj je w dłoniach w kształt kotletów. Następnie każdy z nich dokładnie obtocz w bułce tartej i uklep, by nie odpadała i nie paliła się na patelni.
  6. Porządnie rozgrzej olej (powinien przykrywać całą powierzchnię patelni) i smaż kotlety z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: