Co zrobić z rydzów? Ciocia spod Kielc przygotowuje najlepszą rzecz na świecie
Link został skopiowany
Co zrobić z rydzów? Ciocia spod Kielc przygotowuje najlepszą rzecz na świecie
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Sezon grzybowy w pełni i chociaż w większości regionów nie można mówić o wysypie, to w mazowieckich lasach pojawiają się borowiki, podgrzybki i koźlarze. Mój tata jednak na grzyby jeździ w rodzinne strony. Koło Kielc bowiem są grzybowiska bogate w najpyszniejsze grzyby - rydze. Pierogi z nimi to mistrzostwo świata.
PawelKacperek / Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Mój mąż ma swoje grzybowisko - blisko Pionek na Mazowszu zawsze uzbiera trochę borowików. Moja mama też ma swoje miejsce - blisko Brzustowa zawsze złapie koźlarza albo dwa, czasem nawet pół kosza. Mój tata jednak ciągle wraca do lasów ze swoich okolic i jesienią często wspólnie jeździmy w jego rodzinne strony. Jakiś czas temu, podczas jednej z wypraw, siostra taty poczęstowała nas pierogami z grzybami. To było tak pyszne doświadczenie, że już wiem, co zrobić z rydzów w tym roku. Pierogi, krokiety i wszystko, do czego tylko pasuje grzybowy farsz. Rydze niestety w moich stronach nie rosną, możliwe też, że nie umiem ich szukać, ale tata zawsze powtarzał, że w pierogach są najlepsze, a jeśli komuś nie chce się zagniatać ciasta, to smażone na maśle też są pycha.
REKLAMA
Zobacz wideo Wygląda jak gąbka, a smakuje lepiej niż borowiki. Paszteciki, które z niego zrobiliśmy, są boskie
Co zrobić z rydzów? Przepis na pierogi od cioci spod Kielc
Składniki na ciasto:
0,5 kg mąki pszennej niskiego typu przemiału,
1 szklanka bardzo gorącej wody (takiej, żeby nie parzyła za bardzo w dłonie),
2 łyżki roztopionego masła,
szczypta soli, najlepiej drobnoziarnistej.
Składniki na farsz:
ok. 600 g rydzów,
2 cebule,
2 czubate łyżki masła,
sól i pieprz do smaku,
2 małe ząbki czosnku,
łyżka posiekanej natki pietruszki.
Pierogi z rydzami. Najpyszniejsze, co możesz zrobić z tych grzybów
Najpierw zajmij się ciastem. Na stolnicę przesiej mąkę. Zagotuj wodę i odmierz 250 ml. Rozpuść w niej odrobinę soli. Gorącą wodę wlej do ciasta. Dodaj także roztopione masło i zacznij mieszać łyżką, żeby się nie poparzyć.
Kiedy ciasto będzie miało temperaturę przyjazną dla dłoni, zacznij zagniatać je ręcznie. Rób to energicznie do momentu, aż będzie gładkie i jednolite. Zbyt długie wyrabianie ciasta może je niepotrzebnie utwardzić.
Następnie zajmij się farszem z rydzów. Cebule i pietruszkę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Następnie przygotuj patelnię i rozgrzej na niej masło. Dodaj cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż grzyby. Wcześniej dokładnie je oczyść i pokrój w małą kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Duś całość na średniej mocy palnika, aż rydze wyraźnie zmiękną. Rydze niestety są dość twardymi grzybami, więc duszenie ich może potrwać nawet 20 minut. Wówczas dodaj czosnek i pietruszkę. Na sam koniec dopraw je do smaku solą i pieprzem. Możesz dodać kostkę serka topionego, żeby wiązał masę i dodał kremowości - to mój autorski pomysł.
Ciasto na pierogi podziel na części i każdą z nich dokładnie rozwałkuj. Kieliszkiem lub szklanką wycinaj kółeczka.
Na środek każdego kółeczka połóż porcję farszu, szczelnie zalep i wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj przez dwie minuty od wypłynięcia. Podawaj z roztopionym masełkiem i uduszona cebulką.