Kokosanki, czyli ciasteczka z czterech składników. Za komuny każdy je kochał
Link został skopiowany
Ciasteczka z czterech składników. Za komuny każdy je kochał
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Jeśli czasy PRL-u (zdaniem wielu słusznie minione) kojarzą ci się dobrze, prawdopodobnie za ten stan rzeczy odpowiadają ówczesne smakołyki. Za takie uważa się blok czekoladowy, galaretki na wagę i oczywiście pyszne, chrupkie, kruszące się kokosanki. Dziś mamy na te ciasteczka przepis, który pozwoli powrócić wam do dawnych czasów, a młodszym zrozumieć, za czym tęsknią rodzicie i dziadkowie.
BWFolsom / iStock
REKLAMA
REKLAMA
Kokosanki pamięta doskonale każdy, kogo młodość i lata dzieciństwa przypadały na lata Polski Ludowej. Wtedy nie było łatwo o słodkości - sklepowe półki nie uginały się tak jak dziś i raczej nie dało się przebierać do woli w rzeczach, których akurat dusza mogła zapragnąć. Właśnie dlatego tak wiele osób z ckliwością wspomina czasy domowych słodkości, a jedną z najlepszych były kokosanki. To ciasteczka z białek, które nasze babcie, mamy i ciocie robiły wówczas, kiedy pozostały im białka jajek po wykorzystaniu żółtek do innych deserów i ciast. Robi się je z zaledwie czterech składników, zatem pracy tyle, co nic, a radości tyle, że ho ho! Jak je zrobić i odświeżyć smaki PRL-u i wczesnych lat 90.?
REKLAMA
Zobacz wideo Domowe ciasteczka z maszynki do mięsa. Przepis jak od babci
Kokosanki - kultowe ciasteczka z PRL-u, których nie trzeba przedstawiać
Składniki:
2 białka większych jajek,
200 g wiórków kokosowych,
50 g masła,
120 g cukru.
Kokosanki z białek - sposób wykonania:
Przygotuj mały garnuszek lub rondelek i włóż do niego masło. Na wolnym ogniu zacznij podgrzewać. Kiedy się rozpuści, dodaj wiórki i wymieszaj. Następnie pozostaw do ostygnięcia.
Białka ubij mikserem na sztywną pianę, możesz dodać szczyptę soli. Następnie stopniowo dodawaj cukier, nie przerywając miksowania.
Kiedy masło z wiórkami ostygnie, dodawaj po łyżce białko z cukrem i delikatnie mieszaj.
Przygotuj blaszkę do pieczenia i wyłóż ją papierem. Łyżką lub łyżeczką do herbaty nakładaj porcje ciasta na kokosanki - możesz lekko je formować dłońmi, ale możesz też zostawić ich nieregularny kształt lub użyć do tego szprycy kuchennej.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni i piecz ciasteczka przez 15-20 minut, w zależności od wielkości kokosanek. Po upieczeniu możesz opcjonalnie udekorować cukrem pudrem lub pokruszonymi płatkami migdałów.