• Link został skopiowany

Co dodać do naleśników, żeby były elastyczne i aksamitne? Ten dodatek działa cuda

Naleśniki kochamy wszyscy bez wyjątku i z tym nie ma co polemizować. Kłócić możemy się jedynie o to, czy lepsze są na słodko, czy na słono, złożone w kopertę albo zawinięte w rulonik. Jednak bez względu na to, z czym i jak chcesz jeść naleśnki, o smaku decyduje baza, czyli ciasto. Dziś podpowiemy, jak zrobić naleśniki, by były elastyczne, delikatne, miękkie i po prostu najlepsze na świecie.
Elastyczne i delikatne. Jak zrobić naleśniki na kefirze?
ffolas / Shutterstock

Przepis na naleśniki zna chyba każdy i prawie każdy traktuje ten przepis lekko po macoszemu. Bo co może pójść nie tak podczas miksowania mleka, mąki, jajek i odrobiny tłuszczu? Teoretycznie nic, a praktycznie wychodzi różnie. Bywa, że naleśniki są za grube, gdy ciasto jest za gęste, przez co nie chcą się składać lub rwą się na patelni przy odwracaniu na drugą stronę. Innym razem są dość zbite i chropowate i też daleko im do ideału.

Zobacz wideo Pistacjowe naleśniki na maślance. Lepszych ze świecą szukać

Jak zatem zrobić naleśniki tak delikatne i aksamitne, jak policzek niemowlęcia? Mam na to pewien sposób. Do ciasta wystarczy dodać trochę mąki ziemniaczanej. Skrobia w niej zawarta spęcznieje i dzięki temu naleśniki będą cudownie elastyczne i dużo smacnziejsze bez względu na to, jak zechcesz je podać. 

Elastyczne i delikatniejsze. Te naleśniki są jak policzek niemowlęcia

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej niskiego typu,
  • 1 szklanka mleka,
  • niepełna szklanka wody gazowanej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 duże jajka,
  • 3 łyżki roztopionego masła,
  • szczypta soli,
  • szczypta cukru, jeśli robisz naleśniki na słodko.

Naleśniki z mąką ziemniaczaną - sposób wykonania:

  1. Odpowiednio wcześniej zadbaj o to, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową, wyjmij więc z lodówki mleko i jajka, jeśli je tam przechowujesz. Następnie przygotuj miskę i przesiej do niej mąkę i mąkę ziemniaczaną.
  2. Dodaj mleko, wodę, wbij jajka, dodaj sól i cukier, jeśli używasz. Następnie mikserem zmiksuj całość na gładkie ciasto. Pod koniec dodaj roztopione masło.
  3. Miskę z ciastem odłóż na kilkanaście minut, by gluten zawarty w mące pszennej związał składniki, a skrobia spęczniała. Dzięki temu naleśniki będą jeszcze bardziej elastyczne.
  4. Na patelni rozgrzej niewielką ilość tłuszczu i chochelką nakładaj porcje ciasta na naleśniki, pamiętaj, że ciasta nie może być za dużo. Smaż z obu stron na średniej mocy palnika, aż będą złote. Podawaj w ulubiony sposób. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: