Zupa kalafiorowa. Ten dodatek najlepiej ją podkręca. Wystarczy sto gramów
Link został skopiowany
Ten dodatek jak nic innego podkręca zupę kalafiorową. Wystarczy sto gramów
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Zupa kalafiorowa jest obiadowym pewniaczkiem. Jest bardzo łatwa, pożywna, dość szybka i zazwyczaj dobrze smakuje. Jednak z naszym dzisiejszym przepisem zupa kalafiorowa ma szanse smakować naprawdę wybornie, a to za sprawą dodatków. Będzie potrzeba sporo masła, przyda się gałka muszkatołowa i pewien wyrazisty ser. Spróbujesz i pomyślisz "tak, to jest ta zupa, o której marzę".
Stepanek Photography /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zupa kalafiorowa przez wielu (moim zdniem zupełnie niesłusznie) traktowana jest jako obiad drugiej kategorii. Gotowana bywa od niechcenia, z pewnego musu, bo przecież trzeba coś zjeść, a na inne przepisy nie ma czasu. Jeśli tak właśnie myślisz o zupie kalafiorowej, z chęcią postaram się to zmienić z pomocą zupełnie nowego przepisu. Zupa krem z kalafiora będzie pożywna, treściwa, kremowa, ale przy tym wyrazista i naprawdę przepyszna. Tutaj jeden składnik robi prawdziwą robotę, a chodzi o kremowy i wyrazisty ser gorgonzola. Nie bój się, że ser zdominuje delikatny smak kalafiora. Gorgonzola i gałka muszkatołową tylko cudownie go podkreślą i sprawią, że wciąż to kalafior będzie grał pierwsze skrzypce.
REKLAMA
Zobacz wideo Zobacz pyszny przepis na zupę gulaszową
Zupa krem z kalafiora z gorgonzolą. Zrób i poczuj się jak w restauracji
Składniki:
1 duży kalafior
ok. 300 g ziemniaków,
1 większa cebula,
2 ząbki czosnku,
1,5 l bulionu warzywnego (może być także drobiowy lub lekki rosół),
masło,
100 g sera gorgonzola,
ok. 400 ml mleka,
ok. 150 ml śmietanki kremówki,
do podania: szczypiorek i grzanki lub chipsy z boczku.
Zupa krem z kalafiora z gorgonzolą - sposób wykonania:
W szerokim garnku rozpuść porządną łyżkę masła. Następnie dodaj posiekaną cebulę i zeszklij ją. Kiedy cebula będzie już złota, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i kiedy uwolni swój aromat, dorzuć ziemniaki posiekane w kostkę. Podsmażaj całość przez ok. 5 minut co chwilę mieszając, ziemniaki powinny miejscami się zezłocić.
Do podsmażonych warzyw dodaj różyczki kalafiora, dopraw odrobiną soli i dalej podsmażaj, od czasu do czasu mieszając.
Kiedy warzywa lekko zmiękną, zalej całość gorącym bulionem. Kiedy zawrze, wlej mleko i zmniejsz moc palnika. Gotuj, aż warzywa będą miękkie. Na tym etapie dodaj także rozdrobniony ser gorgonzola.
Pod koniec gotowania dodaj śmietankę. Ponownie zagotuj i dopraw do smaku solą, pieprzem i łyżeczką gałki muszkatołowej. Możesz także dodać odrobinę curry, by zupa nabrała pięknego koloru i głębszego smaku.
Na sam koniec zmiksuj całość, by uzyskać delikatny krem. Podawaj z ziołowymi grzankami, szczypiorkiem lub chipsami z boczku lub dojrzewającej wędliny.