• Link został skopiowany

Weź kaszę, ser i sezonowy skarb. Będziesz w siódmym niebie, gdy spróbujesz tych kotletów

Kasza gryczana zwykle bywa dodatkiem do obiadu, rzadko jednak gra w nim główną rolę. Dziś mamy przepis, który w głównej mierze opiera się na kaszy, ale tej nie brakuje doborowego towarzystwa, w tym sezonowego przysmaku. Mówię ci, za te delikatne i aromatyczne kotleciki bliscy będą chcieli obsypać cię złotem.
Kotlety z kaszy gryczanej i grzybów
Fot. iStock, Pawel Kacperek

Dziś mamy przepis na tanie i obłędnie pyszne kotleciki z kaszy gryczanej. Jeśli szukasz pomysłu na obiad bez mięsa, lubisz kaszę lub po prostu masz lekki przesyt doskonale znanych, lecz już oklepanych kotletów, to ten przepis na pewno ci się spodoba. Jeśli jednak lubisz także dania z grzybami, te kotleciki na stałe zagoszczą w twoim sercu. Jak się za nie zabrać? Nazbieraj trochę grzybów i uduś je z cebulką. Następnie dodaj do ugotowanej na miękko kaszy i to w zasadzie tyle - resztę robi patelnia. Łatwe, tanie i bardzo smaczne - ten przepis nie ma wad. No, może poza jedną - kotleciki znikają stanowczo za szybko i ile ich nie zrobisz, zawsze będzie mało. 

Zobacz wideo To nie herezja, a przepyszne kotlety. Główny składnik was zszokuje

Kotlety z kaszy gryczanej. Dodaj grzyby, a efekt cię oczaruje

Składniki:

  • 400 g kaszy gryczanej (polecam kaszę niepaloną),
  • 300 g świeżych leśnych grzybów, 
  • 200 g półtłustego twarogu,
  • 2 jajka,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół pęczka natki pietruszki,
  • sól, pieprz, listek laurowy,
  • bułka tarta,
  • smalec lub masło klarowane do smażenia.

Kotlety z kaszy gryczanej z grzybami - sposób wykonania:

  1. W garnku zagotuj wodę z odrobiną soli i listkiem laurowym, żeby ją dodatkowo zaromatyzować. Następnie wsyp kaszę i ugotuj ją na miękko. Odcedź i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Kiedy kasza stygnie, zajmij się grzybami. Dokładnie je oczyść, a jeśli używasz maślaków, zdejmij z kapeluszy skórkę. Grzyby pokrój w drobną kostkę lub zetrzyj na tarce. Cebulę posiekaj w dość drobną kostkę i zeszklij na niewielkiej ilości smalcu lub masła. Możesz dodać szczyptę cukru, wówczas cebulka apetycznie się skarmelizuje. Następnie dodaj grzyby, lekko osól i duś, aż odparuje z nich woda. Pozostaw do ostygnięcia. 
  3. Do miski przełóż twaróg i rozgnieć go widelcem. Dodaj kaszę, podduszone z cebulką grzyby, wbij jajka, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku solą i pieprzem. Całość wymieszaj na jednolitą, dość zwartą masę.
  4. W lekko zwilżonych dłoniach formuj owalne, niewielkie kotleciki i każdy z nich dokładnie obtocz w bułce tartej. Na patelni rozgrzej tłuszcz do smażenia i kiedy będzie już odpowiednio gorący, kładź kotleciki.
  5. Kotlety z kaszy gryczanej smaż na średniej mocy palnika z obu stron, aż będą zarumienione i chrupiące. Podawaj z ubitymi ziemniakami i buraczkami lub ulubioną surówką, świetnie będzie pasowała surówka z kiszonej kapusty. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: