• Link został skopiowany

Co na śniadanie zamiast jajecznicy? Weź jajka, jogurt i masło, będzie pycha

Zwykło się mówić, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. My dziś mamy dla ciebie tak świetny przepis, że nie ograniczysz się jedynie do śniadań. Będziesz zajadać się nim na obiad, kolację, przed treningiem, po treningu etc. Jajka grają w nim główne skrzypce, owszem, ale do nich nie będzie potrzebna patelnia. Patelnia przyda się do czegoś innego.
Jajka po turecku
Eslah Saad / Shutterstock

Szukasz przepisu na śniadanie na piątkę z plusem? A może lubisz jajka, ale jajecznica i omlety już powoli wychodzą ci bokiem, jakby dostały nóżek? Nasz dzisiejszy przepis z całą pewnością cię zainteresuje, ale kiedy spróbujesz jajek po turecku, to na pewno skradną ci serce. Jajka po turecku dostarczają nam moc zdrowych tłuszczy i białka, sycą na wiele godzin i smakują tak, że stały się popularne na całym świecie. Bez problemu możesz zjeść je w śniadaniowniach lub hotelach, ale po co przepłacać? Zrób je w domu, tylko pamiętaj, że potrzebny ci będzie gęsty jogurt, najlepiej grecki. Bardzo ważnym składnikiem jest także palone masło - tego orzechowego aromatu nie da się opisać - musisz spróbować i polać nim delikatne, rozlewające się na jogurcie jajka w koszulce. Do tego podgrzana kromka chleba i można zajadać. 

Zobacz wideo Najlepszy przepis na śniadanie. Jajecznica i kanapki mogą się schować

Co na śniadanie zamiast jajecznicy? Zrób jajka po turecku i rozpłyń się jak one na talerzu

Składniki:

  • 5 średnich jajek,
  • ok. 250 g jogurtu greckiego,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sok z cytryny,
  • masło,
  • oliwa,
  • sól, pieprz,
  • 2 łyżki octu,
  • posiekany szczypiorek lub kolendra,
  • opcjonalnie szczypta chili.

Jajka po turecku - sposób wykonania:

  1. Zacznij od ugotowania jajek w koszulkach. Do rondelka wlej wodę, dodaj 2 łyżki octu i trochę soli. Kiedy woda zawrze, zrób w niej wir i do środka wbij jajko. Zmniejsz moc palnika i gotuj przez chwilę, aż białko się zetnie i utworzy wokół żółtka "koszulkę". Następnie wyłów łyżką cedzakową na talerz. Tak samo przygotuj wszystkie jajka.
  2. Do miski przełóż jogurt, dodaj sok wyciśnięty z połowy cytryny, 2-3 łyżki oliwy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz sól i pieprz do smaku. Możesz dodać także trochę otartej skórki z cytryny. Całość wymieszaj.
  3. Do rondelka włóż masło i podgrzewaj na niewielkim ogniu, aż zacznie robić się brązowe i uwolni charakterystyczny, orzechowy aromat. Masło możesz doprawić solą, czosnkiem oraz odrobiną chili.
  4. Na talerzu rozsmaruj jogurt. Na nim połóż jajka w koszulce i całość polej palonym masłem. Możesz dodatkowo skropić sokiem z cytryny, posypać płatkami chili oraz udekorować posiekanym szczypiorkiem lub kolendrą. Jeśli nie lubisz kolendry, możesz zastąpić ją posiekaną natką pietruszki - w jajkach po turecku zielenina odgrywa ważną rolę.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: