Pyszna i kremowa zupa rybna z łososia. Rozgrzewa tak, że zdejmiesz sweter
Link został skopiowany
Pyszna i kremowa zupa rybna z łososia. Rozgrzewa tak, że zdejmiesz sweter
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Jesień to czas na pyszne i rozgrzewające zupy, ale nasza dzisiejsza zupa bardziej kojarzy się ze świętami i zimą lub - przeciwnie - z latem i nadmorskimi tawernami. Mowa oczywiście o zupie rybnej. Nasz przepis jest banalnie prosty. Ważna jest oczywiście ryba i dużo, ale to bardzo dużo warzyw. Jest naprawdę pyszna i tak rozgrzewa, że już w połowie porcji wyłączysz grzejniki i uchylisz okna.
Jacek Chabraszewski /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zupę rybną można zrobić na wiele sposobów. Możesz zrobić esencjonalny i kleisty bulion z dodatkiem grzybów, który podaje się w Wigilię w niektórych domach. Możesz też zrobić pikantną zupę rybną z papryką, cytryną i oliwkami znaną między innymi w Grecji. Jednak nasza dzisiejsza propozycja na zupę rybną jest pewną wariacją na temat flagowego skandynawskiego przepisu. Dziś postawimy na łososia, którego z łatwością dostaniesz w każdym markecie. Przydadzą się też korpusy i łby innych ryb (dostaniesz je w dobrych sklepach rybnych), by zupa była smaczniejsza. Oprócz tego dużo warzyw korzeniowych oraz koperek i czosnek. Jeśli szukasz pomysłu na piątkowy obiad, już nie szukaj, tylko chwytaj za łososia.
REKLAMA
Zobacz wideo Łosoś w sosie śmietanowym z pomidorkami i szpinakiem
Aromatyczna i rozgrzewająca zupa rybna. Idealna na piątkowy (i nie tylko) obiad
Składniki:
ok. 2 l bulionu warzywnego z dużą ilością warzyw korzeniowych oraz z lubczykiem,
700 g filetu z łososia,
3 korpusy niewielkich, dowolnych ryb morskich lub słodkowodnych,
3-4 ząbki czosnku,
2 niewielkie cebule,
ok. 4 średnie ziemniaki,
pęczek koperku,
2 małe marchewki (poza tymi z bulionu),
masło,
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe,
kwaśna śmietana,
opcjonalnie: sok i skórka otarta z cytryny.
Zupa rybna z łosiem - sposób wykonania:
Przygotuj duży garnek i włóż do niego korpusy ryb wraz z łbami i płetwami. Warzywa korzeniowe obierz i dodaj do garnka. Powinno być ok. 3 marchewek, 3 pietruszek, duży seler, duży por, cebula oraz przyprawy - liście laurowe i ziele angielskie. Bulion gotuj na wolnym ogniu przez ok. 2 godziny, aż warzywa będą miękkie.
Gotowy bulion przecedź, ugotowane warzywa możesz zapiec w piekarniku lub zrobić z ich sałatkę, chociaż rybny aromat może nie wszystkim odpowiadać. Łososia pokrój w kostkę, podobnie pokrój ziemniaki, cebulę drobno posiekaj, czosnek zmiel w prasce, a marchewki pokrój w talarki.
Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej czubatą łyżkę masła. Następnie dodaj cebulę i kiedy się zeszkli, dołóż ziemniaki i marchewkę. Podsmażaj całość, aż warzywa się zarumienią. Następnie zawartość patelni przełóż do bulionu.
Dodaj trochę soli, pieprz, najlepiej świeżo mielony oraz ponownie kilka kulek ziela angielskiego i listków laurowych. Gotuj przez 15 minut, następnie dodaj pokrojonego łososia, zmielony czosnek i na minimalnym ogniu gotuj, aż ziemniaki będą miękkie, a łosoś niemal rozpadający się.
Dodaj posiekany koperek i zapraw zahartowaną śmietaną - wystarczą trzy łyżki. W razie potrzeby dopraw większą ilością soli i pieprzu i dla podkręcenia smaku dodaj 2-3 łyżki soku z cytryny i łyżkę otartej skórki.