• Link został skopiowany

Biorę ser, ogórki, mortadelę i kroję w paski. Najlepsza sałatka na weekendowe spotkania

Dziś mamy przepis na kuchenny hit bez długiej listy zakupów. A może bez żadnej listy zakupów, jeśli masz w lodówce szynkę lub mortadelę, ser i korniszony oraz cebulkę. Ta sałatka to prostota w najlepszym wydaniu i idealnie sprawdzi się na kolację lub przekąska podczas weekendowych spotkań ze znajomymi. Czeka cię trochę krojenia, ale smak wynagrodzi każdą minutę spędzoną w kuchni.
Sałatka szwajcarska
istock

Zastanawiasz się, co zrobić na kolację? A może szykuje ci się weekendowa posiadówka ze znajomymi lub rodzinna imprezka i chcesz zaskoczyć bliskich czymś innym, niż jarzynową? Sałatka szwajcarska będzie strzałem w dziesiątkę. Swój charakterystyczny wygląd zawdzięcza nietypowemu sposobowi krojenia składników. Są bowiem pokrojone nie w kostkę, jak w większości sałatek, tylko w cienkie paseczki. Znajdziemy tutaj wszystko, co prawdopodobnie mamy w lodówce, czyli szynkę lub mortadelę, żółty ser, ogórki konserwowe i jajko. Ja jednak dodaję do sałatki szwajcarskiej coś jeszcze. Posiekany szczypiorek pasuje idealnie - dodaje smaku i świeżości. Twoja rodzina ją pokocha i nawet jeśli twoi bliscy nie przypadają za mortadelą, dzięki temu przepisowi pokochają ją na nowo.

Zobacz wideo Rolada z ciasta francuskiego szynką i serem

Najlepsza na weekend, imieniny i święta. Jak zrobić sałatkę szwajcarską?

Składniki:

  • 400 g szynki lub mortadeli dobrej jakości,
  • 300 g żółtego sera,
  • 6-7 średnich ogórków konserwowych,
  • 4 jajka,
  • 1 niewielka biała cebula,
  • pęczek szczypiorku,
  • 3 łyżki majonezu,
  • 2 łyżki musztardy,
  • sól i pieprz,
  • papryka słodka.

Sałatka szwajcarska - sposób wykonania:

  1. Jajka ugotuj w wodzie z odrobiną octu, żeby białko się nie rozlało, jeśli ewentualnie pękną skorupki. Siedmiominutowe jajka będą idealne. Następnie je ostudź i obierz. W międzyczasie ser, szynkę i ogórki pokrój w cienkie paseczki o długości ok. 4 cm.
  2. Szczypiorek posiekaj cebulę pokrój w piórka, a ugotowane, obrane i ostudzone jajka posiekaj albo w kostkę, albo podobnie jak resztę w paski. Jednak podczas mieszania jajka i tak się rozpadną.
  3. Przygotowane składniki przełóż do miski, dodaj majonez i musztardę. Dopraw solą, pieprzem i szczyptą słodkiej papryki. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 3 godziny do lodówki, by smaki się ze sobą połączyły.

Wskazówka: Żeby dodać sałatce więcej smaku i koloru, możesz dodać kilka kawałków konserwowej papryki, oczywiście także pokrojonej w paseczki. Dobrym dodatkiem będzie także czosnek, ale uważaj, żeby smakiem czosnku, cebuli i szczypiorku nie zdominować smaku sera i mortadeli. Chyba że tak właśnie chcesz - spróbuj obu opcji i pochwal się, która jest lepsza. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: