Zastanawiasz się, co zrobić na kolację? A może szykuje ci się weekendowa posiadówka ze znajomymi lub rodzinna imprezka i chcesz zaskoczyć bliskich czymś innym, niż jarzynową? Sałatka szwajcarska będzie strzałem w dziesiątkę. Swój charakterystyczny wygląd zawdzięcza nietypowemu sposobowi krojenia składników. Są bowiem pokrojone nie w kostkę, jak w większości sałatek, tylko w cienkie paseczki. Znajdziemy tutaj wszystko, co prawdopodobnie mamy w lodówce, czyli szynkę lub mortadelę, żółty ser, ogórki konserwowe i jajko. Ja jednak dodaję do sałatki szwajcarskiej coś jeszcze. Posiekany szczypiorek pasuje idealnie - dodaje smaku i świeżości. Twoja rodzina ją pokocha i nawet jeśli twoi bliscy nie przypadają za mortadelą, dzięki temu przepisowi pokochają ją na nowo.
Składniki:
Wskazówka: Żeby dodać sałatce więcej smaku i koloru, możesz dodać kilka kawałków konserwowej papryki, oczywiście także pokrojonej w paseczki. Dobrym dodatkiem będzie także czosnek, ale uważaj, żeby smakiem czosnku, cebuli i szczypiorku nie zdominować smaku sera i mortadeli. Chyba że tak właśnie chcesz - spróbuj obu opcji i pochwal się, która jest lepsza.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!