• Link został skopiowany

Biorę kaszę, grzyby i tanie mięso. Za miseczkę tej zupy mogę iść do piekła pieszo

Nie wiem, czy Polacy są narodem, który kocha zupy najbardziej na świecie, ale nasze uwielbienie do tego typu potraw jest naprawdę wielkie. Złośliwi jednak twierdzą, że zupa to nie obiad - po poznaniu tego przepisu zmienią zdanie. Znasz zupę gryczankę? Jeśli nie, to pora szybko nadrobić zaległości. Jest pyszna, treściwa i sycąca, a z dodatkiem grzybów to naprawdę mistrzostwo.
Gryczanka - zupa lepsza niż krupnik
teleginatania /Shutterstock

Zupa gryczanka, znana także pod nazwą krupnik gryczany, to bardzo prosta, tania i pożywna zupa, którą pewnie większość z nas kojarzy z dzieciństwa. Niektórzy robią ją na rosole, inni na przykład na żeberkach lub na kurczaku - można i tak. Jednak moim zdaniem wszystkie zupy z kaszą, a zwłaszcza gryczanka, najlepiej wychodzą na produktach, od których część z nas odwraca głowę, a mowa o podrobach. Przecież i krupnik, i gryczanka, i ryżanka najpyszniejsze są na żołądkach i serduszkach, a jeśli dodać do niej trochę świeżych lub suszonych grzybów, można mówić o kulinarnym dziele. Jeśli nie kojarzysz przepisu, a masz lekki przesyt pomidorówek i jarzynówek, kup trochę żołądków i serduszek i pójdź na grzyby. Nie pożałujesz.  

Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa

Gryczanka na podrobach. Z grzybami smakuje najlepiej na świecie

Składniki:

  • 500 g żołądków drobiowych,
  • 500 g serduszek drobiowych,
  • 500 g żeberek lub innego mięsa z kością, 
  • szklanka suszonych grzybów lub 500 g świeżych,
  • 3 marchewki,
  • 2 pietruszki,
  • kawałek selera,
  • por,
  • 1 cebula,
  • kilka ziemniaków (opcjonalnie),
  • 250 g kaszy gryczanej niepalonej,
  • pół szklanki soku z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty,
  • sól, pieprz,
  • ziele angielskie,
  • liście laurowe,
  • odrobina smalcu,
  • posiekany koperek lub natka.

Gryczanka na podrobach z grzybami - sposób wykonania:

  1. Kilka godzin wcześniej namocz suszone grzybki. Skrusz je w dłoniach i zalej zimną wodą z odrobiną soli i listkiem laurowym. Jeśli masz świeże grzyby, dokładnie je oczyść z piachu i igliwia i pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli masz maślaki, pamiętaj, żeby obrać z kapeluszy skórkę. Następnie podsmaż je na niewielkiej ilości masła. Dopraw solą i pieprzem. 
  2. Zajmij się przygotowaniem wywaru. Do garnka włóż oczyszczone i pokrojone mięso (serduszka możesz zostawić w całości) zalej wodą i namocz przez kwadrans. Następnie wylej wodę, zalej mięso świeżą wodą i zagotuj na niewielkim ogniu.
  3. Kiedy zbierze się szum, usuń go, dodaj obraną i pokrojoną włoszczyznę, namoczone grzybki razem z wodą, w której się moczyły lub świeże podduszone na patelni, odrobinę soli, ziele angielskie i listki laurowe. Gotuj na wolnym ogniu.
  4. Na odrobinie smalcu zeszkli posiekaną cebulę, a kiedy będzie już rumiana, dodaj do zupy. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do zupy i wysp kaszę. Dodaj łyżeczkę soli i gotuj na wolnym ogniu, aż kasza i ziemniaki będą miękkie.
  5. Przed końcem gotowania dopraw do smaku przyprawami oraz wlej sok z kiszonych ogórków lub kapusty. Pamiętaj, by kwas dodawać wtedy, kiedy i ziemniaki, i kasza będą już miękkie - kwas blokuje bowiem proces gotowania. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: