• Link został skopiowany

Tak pysznego chleba nie kupisz w żadnej piekarni. Pachnie tak, że aż kręci w nosie

Czy jest coś lepszego niż bochenek świeżego, ciepłego, pachnącego, mięciutkiego chleba z chrupiącą skórką? No, może wygrana na loterii. Jeśli jednak nie nasz żyłki hazardzisty, a lubisz dobre pieczywo, mamy świetny przepis na domowy chleb na zakwasie. Jest naprawdę przepyszny, zaskakująco łatwy, a pachnie tak, że czuć go na pół osiedla.
Domowy chleb na zakwasie
Vladislav Noseek /Shutterstock

Wielu dietetyków wskazuje, że najzdrowszym i najbardziej wartościowym pieczywem jest chleb na naturalnym zakwasie i dziś podpowiemy ci, jak zrobić taki chleb w domu przy naprawdę niewielkim nakładzie pracy. Oczywiście musisz mieć dobry zakwas na chleb, a ja z całego serca polecam ten przepis. Tak samo ważna jest mąka, a w zasadzie dwie - żytnia i orkiszowa. Do tego jeszcze trochę ziaren i już możesz otwierać manufakturę domowego chleba. Pamiętaj jednak, że nie na co się spieszyć - najlepsze chleby rosną i rosną i trzeba im "zapewnić spokój". A chodzi o odpowiednią temperaturę i brak przeciągów. 

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Domowy chleb na zakwasie. Smakuje i pachnie jak z najlepszej piekarni

Składniki:

  • 130 g gęstego, dokarmionego zakwasu z mąki żytniej,
  • 400 g mąki żytniej pełnoziarnistej,
  • 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej,
  • pół łyżeczki miodu,
  • 2 szklanki letniej wody,
  • czubata łyżeczka soli,
  • ulubione nasiona i pestki.

Domowy chleb na zakwasie - sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i wsyp do niej mąkę żytnią i orkiszową. Dodaj sól i wymieszaj. Następnie dodaj wodę i zacznij mieszać drewnianą szpatułką.
  2. Następnie dodaj zakwas żytni, miód i dalej mieszaj szpatułką, aż składniki się połączą. Masa będzie nieco kleista - taka właśnie powinna być. Na tym etapie dodaj także ulubione nasiona i pestki, ja dodaję czarnuszę - bardzo ją lubię w domowych wypiekach.
  3. Miskę z ciastem na chleb przykryj ściereczką i odłóż na ok. 45 minut, by zakwas "ruszył". Po tym czasie ciasto powinno urosnąć.
  4. Następnie ponownie wymieszaj ciasto i przełóż do foremki wysmarowanej masłem lub oliwą. Wyrównaj wierzch i ponownie odłóż do wyrośnięcia, tym razem na ok. 5 godzin.
  5. Po tym czasie zobaczysz, jak bardzo ciasto urosło. To czas na pieczenie. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  6. Piecz przez godzinę, co jakiś czas możesz posmarować wierzch chleba wodą. Po upieczeniu wyjmij z foremki i ostudź na kratce. Pokrój, aż chleb ostygnie, inaczej będzie się kruszył i rwał. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: