Zupę porową wzbogacam serkiem i dwiema przyprawami. Palce lizać to mało powiedziane
Link został skopiowany
Zupę porową wzbogacam serkiem i dwiema przyprawami. Palce lizać to mało powiedziane
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Jak zrobić szybki, łatwy, przyjemny i naprawdę smaczny obiad? Dziś mam przepis, który spełnia wszystkie wyżej wymienione wymagania i przy okazji sprawi, że poczujesz się jak szef lub szefowa kuchni. Zupa krem z pora to strzał w dziesiątkę, jeśli zależy ci i na smaku, i na czasie, a z serkiem i dwiema przyprawami jest po prostu obłędna.
Brent Hofacker /Shutterstok
REKLAMA
REKLAMA
Zupa porowa to przepis, który nie ma wad. Owa zupa nie tylko jest pyszna, lecz także bardzo łatwa i szybka w wykonaniu i co bardzo ważne - pasuje na każdą okazję. Idealnie sprawdzi się na codzienny obiad, poczęstunek podczas spotkań ze znajomymi lub jako alternatywa dla rosołu, czy flaczków podczas świąt i rodzinnych uroczystości. Przepis naprawdę nikomu nie sprawi trudności, ale jak w wielu przypadkach diabeł tkwi w szczegółach, a w tym konkretnym przypadku - w dodatkach. Serek topiony dodaje zupie kremowości, a gałka muszkatołowa i curry świetnie podkręcają smak. Nic, tylko zajadać.
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na rozgrzewającą dyniową zupę curry
Zupa krem z pora. Z tymi dodatkami smakuje jak spod ręki szefa kuchni
opcjonalnie śmietanka lub kwaśna śmietana do zabielenia.
do podania grzanki, chipsy z boczku lub innej dojrzewającej wędliny.
Zupa krem z pora - sposób wykonania:
W większym garnku rozgrzej solidną łyżkę masła i dodaj cebulę posiekaną w drobną kostkę. Kiedy się zeszkli, dodaj posiekany por i podsmażaj na średnim ogniu, cały czas mieszając.
Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę, dodaj do garnka i podsmażaj całość przez 5 minut. Na koniec dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Ziemniaki powinny miejscami lekko zbrązowieć, por i cebula powinny być złote, jednak czosnek nie może zrobić się brązowy - wówczas pojawi się nieprzyjemna gorycz, która może popsuć smak potrawy.
Podsmażone warzywa zalej gorącym rosołem lub bulionem, zmniejsz ogień i gotuj, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie dodaj serek topiony pokrojony na kawałki i kiedy się rozpuści, zmiksuj całość blenderem ręcznym. Na tym etapie dodaj także zahartowaną śmietanę.
Dopraw zupę do smaku płaską łyżeczką soli, płaską łyżeczką pieprzu, pełną łyżeczkę curry, pełną łyżeczką gałki muszkatołowej i ostrą papryczką - wystarczy szczypta, by nie zdominować smaku potrawy. Gotuj jeszcze przez 5 minut. Podawaj z grzankami, chipsami z boczku lub z groszkiem ptysiowym.