Pizza z garnka. Tak jedzą ją za oceanem. Ciasto jest puszyste jak najlepszy kocyk
Link został skopiowany
Za oceanem tak jedzą pizzę. Ciasto jest puszyste jak najlepszy kocyk
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Mówi się, że w USA wszystko jest większe. Większa jest także amerykańska pizza i chociaż oryginalny przepis wywodzi się z Neapolu, to ta niektórych Włochów może przyprawić o zawrót głowy. Jak robi się pizzę w stylu deep dish? To naprawdę banalne i naprawdę smaczne.
Ja Crispy /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Pizza amerykańska różni się znacznie od rzymskiej i neapolitańskiej. Dwie największe różnice dotyczą dodatków, a dokładniej sposobu ich ułożenia, oraz ciasta, które robi spore wrażenie. W wielu kręgach nazywa się taką pizzę deep dish pizzą, co po prostu znaczy "pizza z garnka". Nie bez powodu - do zrobienia jej potrzebne jest głębsze naczynie, w którym będzie wyrastać ciasto. Przepis jest banalny, a już jeden kawałek nasyci na kilka godzin. Jeśli lubisz sobie porządnie podjeść, taka pizza jest świetną opcją.
REKLAMA
Zobacz wideo Pizze na spodzie z tortilli
Pizza z garnka. Ciasto ma puszyste jak kocyk
Składniki:
500 g mąki pszennej, najlepiej sprawdzi się typ 500 lub 650,
50 ml oliwy,
220 ml wody,
25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant,
1 łyżeczka cukru,
1 łyżeczka soli,
opcjonalnie szczypta oregano,
ulubione dodatki i dużo startego sera.
Deep dish pizza - sposób wykonania:
Najpierw przygotuj rozczyn. Do miski wkrusz drożdże, wsyp cukier i wlej ciepłą wodę, nie powinna mieć więcej niż 40 stopni. Następnie wymieszaj całość i odstaw na 15 minut, by rozczyn zaczął pracować.
Kiedy rozczyn już się spieni, dodaj przesianą mąkę i sól. Zacznij zagniatać, stopniowo wlewając oliwę. Zagniataj ciasto do momentu, aż będzie elastyczne i nie będzie kleiło się do rąk.
Z zagniecionego ciasta uformuj kulę i odłóż na godzinę, by podrosło. W międzyczasie przygotuj sos pomidorowy i swoje ulubione składniki, które chcesz położyć na pizzy.
Kiedy ciasto wyrośnie, przełóż je na stolnicę lub blat i chwilę wyrabiaj. Następnie rozwałkuj ciasto na pizzę na dość gruby placek.
Przygotuj szeroki rondel, garnek lub tortownicę i wysmaruj oliwą. Włóż do środka rozwałkowany placek (istotne, żeby ciasto wychodziło poza dno naczynia), posmaruj go sosem i połóż ulubione składniki oraz sporo sera. Pizzę piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni z funkcją góra-dół przez 20-25 minut.