Babcia zawsze robiła na niedzielę. Mięciutki zaplataniec pachniał aż na podwórku
Link został skopiowany
Babcia zawsze robiła na niedzielę. Mięciutki zaplataniec pachniał aż na podwórku
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Zapewne wielu z was ma wspomnienie rodzinnego domu, który w każdą sobotę wieczorem pachniał słodkim, dopiero wyjętym z pieca ciastem. Pamiętam, gdy jako mała dziewczynka nie mogłam się doczekać, aż w niedzielę babcia je pokroi i poda po obiedzie. U mnie najczęściej na niedzielę były różne ciasta drożdżowe, ale najbardziej kochałam babciną chałkę. Byłam bardzo ciekawa, jak udaje jej się zrobić taki równy warkoczyk z delikatnego ciasta. Teraz już wiem, jak sobie z tym poradzić.
Fot. krzys16/Pixabay
REKLAMA
REKLAMA
Chyba wszyscy uwielbiamy drożdżowe wypieki. Różne bułeczki, jagodzianki, cynamonki, drożdżówki z serem, puszyste ciasta z aromatem cytrynowym i bakaliami i oczywiście ją - królową z kruszonką, czyli chałkę. Kojarzy się zwykle ze śniadaniami, posmarowana masełkiem lub domową konfiturą i podana z ciepłym mlekiem jest zapewne przyjemnym wspomnieniem wielu z nas. Mnie chałka najbardziej kojarzy się z weekendem, bo tradycję robienia jej na niedzielę wyniosłam z babcinego domu razem z najlepszym, niezawodnym przepisem. Jak zrobić chałkę, która jest mięciutka jak puch, delikatna i w punkt słodka? Należy zacząć od mąki - im niższy typ, tym delikatniejsze ciasto. No i nie wolno się spieszyć - wszystkie ciasta drożdżowe muszą mieć czas i spokój. Tę zasadę znam dzięki babci.
REKLAMA
Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski. Idealny do kawki
Chałka jak za dawnych lat. Mięciutkie ciasto to zasługa odpowiedniej mąki
Składniki:
0,5 kg mąki pszennej typu 450,
250 ml letniego mleka,
25 g świeżych drożdży,
60 g masła,
1 średnie jajko,
70 g cukru,
szczypta soli,
Kruszonka:
50 g zimnego masła,
50 g cukru,
100 g mąki.
Chałka z przepisu babci - sposób wykonania:
Tak jak w przypadku większości wypieków, zadbaj o to, żeby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Następnie przygotuj rozczyn. Mleko podgrzej w rondelku do temperatury maksymalnie 35 stopni, wyższa temperatura zabije drożdże. Następnie dodaj drożdże, łyżkę cukru oraz 4 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce, by rozczyn zaczął pracować.
Przygotuj dużą miskę (metalową lub szklaną warto wcześniej lekko nagrzać przy grzejniku lub w gorącej wodzie) i przesiej do niej resztę mąki. Dodaj sól, resztę cukru oraz jajko i ciepłe masło. Zacznij wyrabiać, stopniowo wlewając podrośnięty rozczyn. Kiedy ciasto przestanie się lepić do rąk, miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by wyrosło. Powinno co najmniej podwoić objętość.
Kiedy ciasto rośnie, przygotuj kruszonkę. 100 g mąki utrzyj z 50 g zimnego masła i 50 g cukru. Powinna być sypka z grudkami różnej wielkości. Następnie odłóż kruszonkę do lodówki.
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę podsypaną mąką i przez chwilę wyrabiaj. Podziel je na trzy równe części i uformuj z nich wałki o długości ok. 50 cm.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem. Połóż na niej wałki z ciasta i zlep końce. Następie zapleć z nich warkocz, a końcówkę zawiń pod spód. Przykryj ciasto ściereczką i pozostaw do kolejnego wyrośnięcia, tym razem na pół godziny.
Chałkę posmaruj roztrzepanym jajkiem i dodaj kruszonkę. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni z funkcją grzania góra-dół. Piecz, aż chałka apetycznie się zarumieni. Powinno zająć to 35-40 minut. Pozostaw do ostygnięcia, najlepiej na kratce.
Wskazówka: Do ciasta drożdżowego na chałkę możesz dodać rodzynki, kandyzowane owoce lub kawałki czekolady mlecznej, lub deserowej. Możesz także użyć owoców z syropu lub świeżych, sezonowych. Dla podbicia smaku możesz ewentualnie dolać kilka kropelek aromatu pomarańczowego lub amaretto.