Zagotuj rosół, dodaj grzyby i zrób małe kuleczki. Ta zupa pachnie babcinym domem
Link został skopiowany
Zagotuj rosół, dodaj grzyby i zrób małe kuleczki. Ta zupa pachnie babcinym domem
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Jaką zupę można zrobić na rosole? Na upartego, z lepszym bądź słabszym skutkiem każdą, ale my wciąż stawiamy na pomidorową lub jarzynową. Moja babcia, dopóki żyła na rosole gotowała inną zupę, która jesienią była najlepsza. Ważne były grzyby, cebulka i malutkie kuleczki, które uwielbiam do dziś wyjadać z talerza na samym początku.
vsl /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Dziś mamy przepis, który prawie każdy mniej lub bardziej kojarzy, a chodzi o zupę zacierkową. To prosta i tania zupa, którą można ugotować na rosole lub na dowolnym bulionie, a w niektórych domach była nazywana "bida zupą" lub "zupą dziadowską", jak było na przykład u mnie. Robię ją z ochotą do dzis i oczywiście stosuję się do wskazówek, które dawno temu przekazała mi babcia. Ważne były grzyby, najczęściej suszone, a w sezonie świeże. Oprócz tego cebulka usmażona na złoto, koniecznie na smalcu i oczywiście zacierki. To tylko mleko, woda i ociupinka soli i sprawne, szybkie palce. Jeśli masz rosół i trochę grzybów, nie czekaj, tylko zrób zacierkową. Pomidorowa może poczekać.
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na rozgrzewającą dyniową zupę curry
Zupa zacierkowa z grzybami. Najlepsza jesienna zupa na rosole
Składniki:
ok. 2 l bulionu lub lekkiego rosołu,
2 marchewki,
kilka ziemniaków,
1 większa cebula,
ok. 100 g boczku wędzonego,
szklanka suszonych grzybów lub ok. 400 g świeżych, dowolnych grzybów,
mąka i woda na zacierki,
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe,
posiekany koperek lub natka pietruszki do dekoracji,
opcjonalnie: pół szklanki zakwasu na żur.
Zupa zacierkowa z grzybami - sposób wykonania:
W większym garnku, najlepiej z grubym dnem wytop boczek pokrojony w drobną kostkę. Następnie dodaj trochę smalcu oraz posiekaną cebulę i zeszklij ją. Dodaj ziemniaki pokrojone w kostkę oraz marchewkę startą na tarce i chwilę podsmażaj, aż ziemniaki miejscami lekko się zezłocą.
Kiedy całość się podsmaży, zalej składniki bulionem, dodaj pokruszone w dłoniach suszone grzybki oraz kilka listków laurowych i 3-4 kulki ziela angielskiego. Gotuj całość na niewielkim ogniu, aż ziemniaki będą niemal całkowicie miękkie. Jeśli używasz świeżych grzybów, oczyść je dokładnie, pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż razem z boczkiem i cebulką.
Gdy zupa się gotuje, przygotuj zacierki. Z mąki, wody i odrobiny soli zagnieć ciasto. Konsystencją powinno przypominać dobrze wyrobione ciasto na pierogi. Następnie odrywaj z ciasta małe kawałki i w dłoniach formuj je w kształt kuleczek. Najlepiej, żeby kuleczki miały średnicę nie większą, niż 1 cm. Zacierki wkładaj do miski podsypanej mąką, by się nie posklejały.
Gotowe zacierki wrzucaj do gotującej się zupy, następnie dodaj sól i pieprz do smaku. Gotuj jeszcze przez 5 minut, żeby zacierki nie były w środku surowe. Przed podaniem podsyp posiekaną natką lub koperkiem. Możesz dodać odrobinę zakwasu na żurek, soku z kiszonych ogórków lub kapusty dla dodatkowego zakwaszenia, ale nie jest to konieczne.