• Link został skopiowany

Cynamonki wyjdą obłędnie puszyste i wilgotne. Trik ze śmietanką podpatrzyłam w cukierni

Choć bułki cynamonowe można przyrządzać przez cały rok, to szczególną popularnością cieszą się właśnie jesienią. Często jednak zdarza się, że cynamonki wychodzą twarde lub suche. Jest na to prosty sposób.
Bułki cynamonowe
kellyvandellen/iStock

Szał na bułki z cynamonowym nadzieniem rozpoczął się w Szwecji. Nazywane są tam kanelbullar i stanowią niemal tradycyjny wypiek, który chętnie jest spożywany podczas fiki, czyli przerwy na kawę. Do Polski trend na drożdżowe ciasto ze "złotym proszkiem" dotarł znacznie później, ale również rozgościł się u nas na dobre. 

Zobacz wideo Najlepszy napój na zimne i ponure dni. Rozgrzewa lepiej niż kaloryfer

Dlaczego cynamonki są twarde i suche? Kilka najczęstszych błędów

Choć przygotowanie cynamonek jest proste i wymaga tylko kilku podstawowych składników, to pośpiech może zniweczyć efekt końcowy. Na liście najczęstszych winowajców twardych bułek można wymienić: 

  • Za dużą ilość mąki - sprawia, że ciasto drożdżowe wychodzi twarde,
  • Za krótki czas wyrabiania ciasta - powoduje, że ciasto nie wyrośnie i będzie zbite, 
  • Dodanie gorącego mleka - należy pamiętać, że mleko powinno być letnie, a nie gorące. Wysoka temperatura zabija bowiem komórki drożdży, które są odpowiedzialne za wyrastanie ciasta,
  • Za krótki czas wyrastania ciasta - zbyt szybkie włożenie bułek do piekarnika spowoduje, że wyjdą twarde, 
  • Za wysoka temperatura pieczenia - wysuszy cynamonki i pozbawi je wilgotności. 

Co zrobić, żeby cynamonki były puszyste? Przepis na mięciutkie bułeczki cynamonowe

Składniki na ciasto

  • 500 g mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 żółtko,
  • 200 ml ciepłego mleka,
  • 25 g świeżych drożdży, 
  • szczyptę soli,
  • 80 g cukru białego, 
  • 80 g roztopionego masła. 

Składniki na nadzienie: 

  • 50 g roztopionego masła, 
  • minimum pół opakowania cynamonu (można dodać więcej), 
  • 3 łyżki cukru trzcinowego. 

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od rozczynu na ciasto drożdżowe. Drożdże kruszymy, zasypujemy łyżką cukru i zalewamy ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem - 1/4 szklanki. Mieszamy do momentu rozpuszczenia drożdży i dodajemy 3 łyżki mąki. Ponownie mieszamy, dopóki nie pozbędziemy się grudek. Miskę z rozczynem przykrywamy ścierką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Gdy podwoi swoją objętość, dodajemy pozostałą część mąki, mleka, cukru, sól i jajka. Wyrabiamy przez około 7 minut, dolewamy rozpuszczone i przestudzone masło. Ponownie wyrabiamy przez około 10 minut. Odstawiamy ciasto na minimum godzinę (maksymalnie 1,5 godziny). 

W międzyczasie robimy mieszankę na nadzienie. Do roztopionego masła dosypujemy cukier i cynamon. Po wyrośnięciu ciasta rozwałkowujemy je na kształt prostokąta o grubości ok. 2 cm. Rozsmarowujemy na nim cynamonowe masło. Ciasto przecinamy na równe paski i zwijamy w ślimaki. Układamy je na blaszce w odstępach 1,5 cm. Bułki przykrywamy ścierką i odstawiamy jeszcze raz w ciepłe miejsce na 15 minut. I tutaj właśnie następuje gwóźdź programu. Przed włożeniem cynamonek do piekarnika, należy polać je lekko podgrzaną śmietanką 30 lub 36 proc. (około 150 ml), dzięki czemu będą wilgotne i pozostaną puszyste. Pieczemy je 25 minut w 180 stopniach. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: