Szał na bułki z cynamonowym nadzieniem rozpoczął się w Szwecji. Nazywane są tam kanelbullar i stanowią niemal tradycyjny wypiek, który chętnie jest spożywany podczas fiki, czyli przerwy na kawę. Do Polski trend na drożdżowe ciasto ze "złotym proszkiem" dotarł znacznie później, ale również rozgościł się u nas na dobre.
Choć przygotowanie cynamonek jest proste i wymaga tylko kilku podstawowych składników, to pośpiech może zniweczyć efekt końcowy. Na liście najczęstszych winowajców twardych bułek można wymienić:
Składniki na ciasto
Składniki na nadzienie:
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od rozczynu na ciasto drożdżowe. Drożdże kruszymy, zasypujemy łyżką cukru i zalewamy ciepłym (ale nie gorącym) mlekiem - 1/4 szklanki. Mieszamy do momentu rozpuszczenia drożdży i dodajemy 3 łyżki mąki. Ponownie mieszamy, dopóki nie pozbędziemy się grudek. Miskę z rozczynem przykrywamy ścierką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Gdy podwoi swoją objętość, dodajemy pozostałą część mąki, mleka, cukru, sól i jajka. Wyrabiamy przez około 7 minut, dolewamy rozpuszczone i przestudzone masło. Ponownie wyrabiamy przez około 10 minut. Odstawiamy ciasto na minimum godzinę (maksymalnie 1,5 godziny).
W międzyczasie robimy mieszankę na nadzienie. Do roztopionego masła dosypujemy cukier i cynamon. Po wyrośnięciu ciasta rozwałkowujemy je na kształt prostokąta o grubości ok. 2 cm. Rozsmarowujemy na nim cynamonowe masło. Ciasto przecinamy na równe paski i zwijamy w ślimaki. Układamy je na blaszce w odstępach 1,5 cm. Bułki przykrywamy ścierką i odstawiamy jeszcze raz w ciepłe miejsce na 15 minut. I tutaj właśnie następuje gwóźdź programu. Przed włożeniem cynamonek do piekarnika, należy polać je lekko podgrzaną śmietanką 30 lub 36 proc. (około 150 ml), dzięki czemu będą wilgotne i pozostaną puszyste. Pieczemy je 25 minut w 180 stopniach.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!