• Link został skopiowany

Ziemniaki z wczoraj? Tak je przerobiłam, że prosili o dokładkę

Sałatka z pieczonymi ziemniakami to danie, które zaskakuje prostotą, ale i smakiem. Wystarczy kilka dobrze dobranych składników i odrobina serca, by stworzyć coś, co znika z talerza szybciej, niż powstało. Chrupiące kartofle, kremowy sos i aromatyczne dodatki robią swoje.
Sałatka z pieczonymi ziemniakami
Fot. pixabay.com, Sinawa

Pewnego popołudnia zostało mi kilka kartofli z obiadu i zamiast odgrzewać kawałki po raz kolejny, wrzuciłam je do piekarnika. W lodówce była jeszcze połowa cebuli, ogórki konserwowe i odrobina jogurtu. Wszystko zmieszałam i podałam do obiadu. Nawet nie zdążyłam spróbować, bo zniknęła szybciej, niż pomyślałam "może być dobre". Tak właśnie powstała moja pierwsza sałatka z pieczonymi ziemniakami. Teraz robię ją na grilla, spotkania rodzinne i nawet do lunchboxa do pracy. Jest uniwersalna, pyszna i za każdym razem smakuje inaczej, bo można ją dowolnie modyfikować.

Zobacz wideo

Przepis, który zawsze smakuje. Ta sałatka robi furorę na imprezach i spotkaniach rodzinnych

To nie jest zwykła sałatka ziemniaczana. Dzięki pieczeniu warzywa mają chrupką skórkę i miękki środek, a do tego delikatny sos i wyraziste dodatki sprawiają, że smakuje jak z najlepszej restauracji. A jednak zrobisz ją w domowych warunkach, bez stresu i drogich składników.

Składniki:

  • 800 g ziemniaków,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • płaska łyżeczka soli,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • pół łyżeczki musztardy francuskiej,
  • 50 g czerwonej cebuli,
  • 150 g ogórków konserwowych,
  • łyżka posiekanego koperku,
  • 2 łyżeczki soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki majonezu,
  • łyżeczka jogurtu naturalnego,
  • łyżeczka musztardy miodowej,
  • 40 g boczku lub wędzonego tofu (opcjonalnie).

Sposób wykonania jest banalny. Smak to zupełnie inna historia

Czy można ją podawać na ciepło? Tak smakuje jeszcze lepiej. Gdy ziemniaki są nadal ciepłe, sos lekko się rozpuszcza i całość nabiera kremowej konsystencji, znika znacznie szybciej. To dobry pomysł na kolację lub dodatek do grillowanego mięsa i warzyw.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki porządnie wyszoruj, ugotuj al dente i lekko przestudź. Potem pokrój je na połówki lub mniejsze kawałki i wymieszaj z oliwą, solą, pieprzem i musztardą. Wstaw do piekarnika na około 25 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza, dzięki temu nabiorą chrupkości i złotego koloru.
  2. W tym czasie posiekaj cebulę, ogórki konserwowe, koperek oraz przyszykuj sos, mieszając majonez z jogurtem, musztardą i sokiem z cytryny.
  3. Gdy ziemniaki lekko ostygną, wszystko połącz razem i wymieszaj delikatnie, by nie porozgniatać warzyw. Na koniec możesz dodać podsmażony boczek lub tofu i jeszcze trochę koperku. Gotowe.

Jak przechowywać, żeby nie straciła uroku? Zamienniki znanych składników

Jeśli przygotowujesz sałatkę z wyprzedzeniem, trzymaj ją w zamkniętym pojemniku w lodówce. Najlepiej zużyć w ciągu 24 godzin. Przed podaniem dodaj odrobinę oliwy i świeżego koperku. To przywraca aromat i wygląd. Jeżeli chcesz wersję wegańską, zamiast boczku daj wędzone tofu albo pieczone pestki dyni. W miejsce majonezu możesz użyć jogurtu naturalnego, a musztardę miodową zamienić na musztardę Dijon i odrobinę syropu klonowego. To lekka i nowoczesna wersja klasyka.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: