• Link został skopiowany

Co na śniadanie zamiast kanapek? Te jajka są pyszne i wyglądają jak z bajki

Na śniadanie najchętniej wybieramy kanapki, bo robi się je szybko i zazwyczaj nie niosą ze sobą ryzyka, że coś nam nie zasmakuje. Jeśli jednak powolutku wychodzą ci bokiem, a masz chwilę wolnego czasu, postaw na jajka na śniadanie. Ale nie oklepaną jajecznicę albo omlet. Oddziel białka od żółtek i nagrzej piekarnik. Efekt sprawi, że przetrzesz oczy ze zdumienia.
Jajka na chmurce
Ruslan Mitin /Shutterstock

Dziś mamy przepis na śniadanie, które najpierw zachwyca wyglądem, a chwilę później smakiem. Te jajka wyglądają jak żywcem wyjęte z kreskówki lub dziecięcego rysunku, a robi się je zaskakująco łatwo. To fantastyczny przepis na śniadanie, kiedy znudziły ci się już kanapki i parówki z ketchupem lub kiedy chcesz zaskoczyć bliskich czymś zupełnie nowym. Jak zrobić jajka na chmurce? Najpierw nagrzej piekarnik. Następnie oddziel białka od żółtek i chwyć za mikser. Reszta to już bułka z masłem. Ona też się później przyda, jajka na chmurce będą z nią dobrze smakować. 

Zobacz wideo Najlepszy przepis na śniadanie. Jajecznica i kanapki mogą się schować

Śniadanie rodem z bajki. Jak zrobić jajka na chmurce?

Składniki:

  • 4 średnie jajka,
  • 2 łyżki startego parmezanu,
  • szczypta soli,
  • łyżka soku z cytryny, 
  • pieprz i ostra papryka do smaku. 

Jajka na chmurce - sposób wykonania:

  1. Jajka wcześniej wyjmij z lodówki, jeśli je tam trzymasz, żeby nieco się ociepliły. Wówczas lepiej się upieką.
  2. Następnie oddziel białka od żółtek. Każde żółtko odłóż oddzielnie na talerzyk, uważając przy tym, żeby się nie rozlały (czasami nie mamy na to wpływu - trudno).
  3. Białka wlej do miski i ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i sokiem z cytryny. Kiedy piana będzie już naprawdę zwarta, dodaj starty ser, opcjonalnie szczyptę chili i delikatnie wymieszaj.
  4. Przygotuj blaszkę do pieczenia. Wyłóż ją papierem i delikatnie natłuść pędzelkiem zamoczonym w oliwie albo oleju. Następnie połóż pianę w czterech podobnych porcjach, a w środku każdej porcji piany zrób wgłębienie.
  5. Do wgłębień w pianie włóż po żółtku i delikatnie oprósz pieprzem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz, aż piana z białek zacznie się rumienić, a żółtko delikatnie się zetnie, ale w środku pozostanie płynne. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: