Puszysta pasta z morską nutą. Żadna makrela ani tuńczyk nie mogą się równać
Link został skopiowany
Puszysta pasta jajeczna z morską nutą. Żadna makrela ani tuńczyk nie mogą się równać
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Wszyscy uwielbiamy kanapki i gdyby nie one, nasze śniadania, kolacje i różne imprezy nie byłyby tak smaczne i kolorowe. Kanapkowe opcje są nieskończone, ale ty nie musisz w nieskończoność próbować, by w końcu trafić na najlepszą pastę. Dziś z przyjemnością podpowiemy, jak zrobić pastę jajeczną w zupełnie nowym stylu. Będzie troszkę "morsko", choć nie użyjemy żadnej ryby.
Korty /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Pastę kanapkową, tak jak sałatkę i zupę, można zrobić ze wszystkiego, co ma się pod ręką. Wystarczy kilka składników i dowolne przyprawy zmiksować z wybraną bazą, na przykład serkiem, twarogiem lub jajkami i już. Czasem wychodzi smaczniej, czasem w ogóle nie, ale przecież każdy dobry przepis powstał metodą prób i błędów. Tak samo powstała, moim zdaniem najlepsza, pasta kanapkowa z jajkiem i paluszkami krabowymi. To właśnie tajemnicze paluszki krabowe (które na dobrą sprawę wcale nie są z krabów) stanowią o smaku tej pasty. Jest kremowa, delikatna i naprawdę pyszna, a potrzebuje zaledwie kilku składników. Idealnie pasuje do świeżego pieczywa, a także do krakersów lub nachosów podczas imprez i spotkań w większym gronie.
REKLAMA
Zobacz wideo Pasta z awokado z fantastycznym sosem. Doskonała do kanapek
Kremowa pasta jajeczna z morskim twistem. Dorzuć paluszki krabowe, a odpłyniesz
Składniki:
6 średnich jajek,
200 g paluszków krabowych,
łyżka serka śmietankowego o smaku ziołowym,
pół pęczka szczypiorku,
pół małej ostrej papryczki (opcjonalnie),
1 średni ząbek czosnku,
łyżka soku z cytryny,
sól i pieprz do smaku (polecam pieprz cytrynowy lub ziołowy),
majonez,
opcjonalnie: odrobina otartej skórki z cytryny.
Pasta jajeczna z paluszkami krabowymi - sposób wykonania:
Jajka ugotuj na twardo. Siedemminut od czasu zagotowania to optymalny czas. Następnie ostudź je, obierz i bardzo drobno posiekaj lub rozgnieć widelcem. Możesz także użyć kratki do jajek, jeśli masz. Rozdrobnione jajka przełóż do miski.
Paluszki surimi wyjmij z osłonek. Jeśli używasz mrożonych paluszków, musisz je najpierw rozmrozić. Następnie pokrój je na bardzo drobną kostkę lub rozdrobnij w malakserze, ale tak, żeby małe kawałki były wyraźnie wyczuwalne w paście. Dodaj do jajek.
Szczypiorek drobno posiekaj, a czosnek zmiel w prasce. Następnie przełóż do jajek. Dodaj serek śmietankowy i łyżkę majonezu oraz sok z cytryny i opcjonalnie pół łyżeczki otartej skórki z cytryny. Dodaj sól i pieprz do smaku i dokładnie wymieszaj.
Jeśli chcesz dodać paście nieco charakteru, dodaj trochę posiekanej papryczki chili - możesz ją rozdrobnić w malakserze razem z paluszkami. Uważaj jednak na ilość - jeśli dodasz jej za dużo, zdominuje delikatny smak surimi.