• Link został skopiowany

Nie potrzebujesz mąki, masła ani cukru. Sernik z 4 składników jest "puszysty i delikatny"

Masz ochotę na domowy sernik, ale nie chcesz spędzać w kuchni pół dnia? Ten przepis może cię zaskoczyć. Potrzebujesz tylko czterech składników i odrobiny chęci. Internauci już go pokochali za puszystą konsystencję i banalnie proste wykonanie.
Sernik
screen tiktok.com/@kulinarneprzygody_

Wśród wielu osób pokutuje przekonanie, że sernik jest ciastem kapryśnym. A gdyby tak do jego przygotowania potrzebne były zaledwie cztery składniki? Takim błyskawicznym przepisem podzieliła się z fanami autorka tiktokowego profilu @Kulinarneprzygody. 

Zobacz wideo Iwona Pavlović dostała od Beaty Tyszkiewicz przepis na sernik... w formie listu! [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]

Przepis na szybki sernik. Cztery składniki i chwila roboty

To nie będzie jeden z tych przepisów, gdzie z czterech składników nagle robi się sześć. No ewentualnie pięć, jeśli doliczyć cukier puder do posypania, choć jest to opcjonalny dodatek

Składniki na sernik: 

  • 1 kg sera mielonego z wiaderka lub trzykrotnie mielonego, 
  • 5 jajek, 
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego, 
  • 530 g mleka skondensowanego w puszce. 

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od ubicia białek na sztywną pianę. Następnie do drugiej miski wrzucamy żółtka, budynie, ser i wlewamy mleko skondensowane. Składniki miksujemy na wolnych obrotach i tylko do połączenia. Na sam koniec szpatułką dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy, uważając, aby piana nie opadła

Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. W piekarniku na dolnym piętrze umieszczamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą do połowy wysokości. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i wkładamy tortownicę z masą nad naczyniem z wodą. Po 30 minutach temperaturę zmniejszamy do 140 stopni i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Sernik przed wyjęciem zostawiamy do całkowitego wystudzenia. 

Pięknie wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Potwierdzają to internauci w komentarzach

Jeśli jeszcze się zastanawiasz, czy zabierać się za pieczenie, to być może przekonają cię opinie osób, które już wypróbowały przepis: 

Jest bardzo smaczny.
Baaardzo dobry serniczek, jest puszysty i delikatny. Często go robię.
Ja jeszcze dodaję borówki i polewę z gorzkiej czekolady. Jest pyszny.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: