Wśród wielu osób pokutuje przekonanie, że sernik jest ciastem kapryśnym. A gdyby tak do jego przygotowania potrzebne były zaledwie cztery składniki? Takim błyskawicznym przepisem podzieliła się z fanami autorka tiktokowego profilu @Kulinarneprzygody.
To nie będzie jeden z tych przepisów, gdzie z czterech składników nagle robi się sześć. No ewentualnie pięć, jeśli doliczyć cukier puder do posypania, choć jest to opcjonalny dodatek.
Składniki na sernik:
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od ubicia białek na sztywną pianę. Następnie do drugiej miski wrzucamy żółtka, budynie, ser i wlewamy mleko skondensowane. Składniki miksujemy na wolnych obrotach i tylko do połączenia. Na sam koniec szpatułką dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy, uważając, aby piana nie opadła.
Masę przelewamy do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. W piekarniku na dolnym piętrze umieszczamy naczynie żaroodporne wypełnione wodą do połowy wysokości. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni i wkładamy tortownicę z masą nad naczyniem z wodą. Po 30 minutach temperaturę zmniejszamy do 140 stopni i pieczemy jeszcze przez 40 minut. Sernik przed wyjęciem zostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Jeśli jeszcze się zastanawiasz, czy zabierać się za pieczenie, to być może przekonają cię opinie osób, które już wypróbowały przepis:
Jest bardzo smaczny.
Baaardzo dobry serniczek, jest puszysty i delikatny. Często go robię.
Ja jeszcze dodaję borówki i polewę z gorzkiej czekolady. Jest pyszny.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!