Niektórzy traktują czosnek jak "naturalny antybiotyk". Jego właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe sprawiają, że chętniej sięgamy po niego w okresie jesienno-zimowym, chcąc wzmocnić odporność. Jednak zamiast mleka z czosnkiem polecamy coś smaczniejszego i znacznie bardziej sycącego, czyli zupę krem.
Do przygotowania zupy potrzebujemy:
Sposób przygotowania:
Dwie główki czosnku kładziemy na folii aluminiowej. Polewamy je oliwą, dokładnie zawijamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut. Po wystudzeniu należy wyłuskać upieczone ząbki.
W garnku rozpuszczamy masło i szklimy na nim posiekaną cebulę. Dodajemy upieczone ząbki czosnku oraz obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Chwilę smażymy do zarumienienia. Zalewamy całość bulionem warzywnym. Zupę przyprawiamy do smaku i gotujemy około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Po tym czasie wyjmujemy z garnka ziele angielskie i liście laurowe. Zupę blendujemy na gładki krem. Na koniec mieszamy dokładnie z łyżką oliwy i gotowe. Krem będzie świetnie smakował z grzankami z chleba pszennego.
Jeśli w kuchni zalega nam więcej czosnku, to możemy go również wykorzystać do przygotowania pasty kanapkowej. Do tego przydadzą się:
Czosnek najlepiej podpiec, jak w przypadku zupy krem, ale można również użyć surowego. Wówczas należy go po prostu bardzo drobno posiekać, a najlepiej przecisnąć przez praskę. Do miski przekładamy twaróg, czosnek, posiekany ogórek i pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy i możemy się zajadać szybkim kremem kanapkowym.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!