• Link został skopiowany

Po tym kremie nie wrócisz do rosołu. Pokochasz go od pierwszej łyżki

Chłodne jesienne dni to najlepszy czas na eksperymentowanie z rozgrzewającymi i aromatycznymi zupami. Fani wyrazistych smaków z pewnością powinni spróbować nie tylko zupy cebulowej, ale również kremu z czosnku.
Zupa krem czosnkowa (zdjęcie ilustracyjne)
Chalongrat Chuvaree/iStock

Niektórzy traktują czosnek jak "naturalny antybiotyk". Jego właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe sprawiają, że chętniej sięgamy po niego w okresie jesienno-zimowym, chcąc wzmocnić odporność. Jednak zamiast mleka z czosnkiem polecamy coś smaczniejszego i znacznie bardziej sycącego, czyli zupę krem. 

Zobacz wideo Te produkty kroisz codziennie. Dzięki naszym trikom ułatwisz sobie życie

Pomysł na jesienną zupę. Przepis na krem z czosnku 

Do przygotowania zupy potrzebujemy: 

  • 2 główki czosnku, 
  • 1 cebulę, 
  • 2-3 duże ziemniaki, 
  • 1 litr bulionu warzywnego,
  • łyżkę masła, 
  • łyżkę śmietany 12 proc., 
  • 2 łyżki oliwy, 
  • sól, pieprz, ziele angielskie, 2 liście laurowe i opcjonalnie płatki chili. 

Sposób przygotowania:

Dwie główki czosnku kładziemy na folii aluminiowej. Polewamy je oliwą, dokładnie zawijamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na 20 minut. Po wystudzeniu należy wyłuskać upieczone ząbki. 

W garnku rozpuszczamy masło i szklimy na nim posiekaną cebulę. Dodajemy upieczone ząbki czosnku oraz obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Chwilę smażymy do zarumienienia. Zalewamy całość bulionem warzywnym. Zupę przyprawiamy do smaku i gotujemy około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Po tym czasie wyjmujemy z garnka ziele angielskie i liście laurowe. Zupę blendujemy na gładki krem. Na koniec mieszamy dokładnie z łyżką oliwy i gotowe. Krem będzie świetnie smakował z grzankami z chleba pszennego. 

Co zrobić z nadmiarem ząbków? Wypróbuj pastę czosnkową na kanapki 

Jeśli w kuchni zalega nam więcej czosnku, to możemy go również wykorzystać do przygotowania pasty kanapkowej. Do tego przydadzą się:

  • 3 ząbki czosnku, 
  • 150 g twarogu półtłustego, 
  • 1 ogórek konserwowy, 
  • 2 łyżki śmietany 12 proc., 
  • łyżeczka musztardy, 
  • sól, pieprz i opcjonalnie szczypiorek. 

Czosnek najlepiej podpiec, jak w przypadku zupy krem, ale można również użyć surowego. Wówczas należy go po prostu bardzo drobno posiekać, a najlepiej przecisnąć przez praskę. Do miski przekładamy twaróg, czosnek, posiekany ogórek i pozostałe składniki. Dokładnie mieszamy i możemy się zajadać szybkim kremem kanapkowym. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: