• Link został skopiowany

Niektórzy porównują go do bigosu. Brazylijski gulasz podbija polskie kuchnie

Feijoada to potrawa, która cieszy się szczególną popularnością w okresach świątecznych m.in. w Rio de Janeiro i Sao Paulo. Brazylijski gulasz różni się jednak znacznie od znanej nam klasycznej potrawki. Jak się go przyrządza?
Feijoada
gustavomellossa/iStock

Feijoada pochodzi od portugalskiego słowa "feijão", które oznacza fasolę. I chociaż właśnie z Portugalii wywodzi się ta potrawa, to uznaje się ją za brazylijski przysmak, gdyż tam stanowi wręcz danie narodowe. W zależności od regionu składniki gulaszu mogą się nieco różnić, jednak podstawą zawsze jest wspomniana fasola, kiełbasa i wołowina lub wieprzowina. Ponadto zazwyczaj serwuje się go z białym ryżem oraz pomarańczami. Niektórzy porównują feijoadę do bigosu, tylko z fasolą zamiast kapusty. 

Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu

Przepis na gulasz z fasolą. Brazylijska feijoada to mieszanka różnych smaków

Lista składników może wydawać się długa, ale jest to świetna potrawa, dzięki której często możemy wykorzystać resztki z lodówki

  • 400 g czarnej fasoli z puszki (po odlaniu zalewy), 
  • 4 kiełbasy, 
  • 300 g mięsa wołowego lub wieprzowego, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 1 cebula, 
  • 1 papryczka chili, 
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, 
  • olej do smażenia, 
  • do podania: 200 g ryżu, 1 pomarańcza. 

Jak zrobić gulasz feijoada? To wbrew pozorom bardzo proste danie

Feijoada jest dość ciężkim daniem, ale za to bardzo sycącym i pełnym różnych smaków. Zaczynamy od obrania cebuli i czosnku oraz posiekania ich w drobną kostkę. Do dużego garnka wlewamy olej i szklimy warzywa. W międzyczasie kroimy w drobniejszą kostkę kiełbasę i mięso, a po chwili dodajemy do garnka. Całość przyprawiamy. Gdy mięso jest już dobrze podsmażone, zalewamy je wodą, ale jedynie do wysokości składników. Gotujemy pod przykryciem przez około 1,5 godziny, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy chili i fasolę z puszki.

Gotowy gulasz serwujemy z ryżem i udekorowany plastrami pomarańczy. Świetnie będzie się komponować także z sałatką z białej lub kiszonej kapusty. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: