• Link został skopiowany

Smarowidło, które wygrywa z każdą wędliną. Wystarczy upiec warzywa i zblendować

Nie ma nic lepszego niż świeży, jeszcze ciepły chleb posmarowany pyszną pastą. No właśnie. I tutaj pojawia się jedynie dylemat jaką. Past kanapkowych jest tak wiele, że trudno zdecydować się na jedną. My jednak znamy odpowiedź na to pytanie.
Pasta kanapkowa (zdj. ilustracyjne)
Kristina Maksymova/iStock

Choć w sklepie półki uginają się od różnego rodzaju smarowideł na kanapki, to nic nie zastąpi domowej pasty. Poza tym, że smak ma nie podrobienia, to jeszcze wiemy, co naprawdę znajduje się w środku. Żadnych konserwantów, barwników i sztucznych dodatków. Możemy w ten sposób przemycić też większą ilość warzyw w diecie. Nie musimy bowiem jeść na okrągło pasty jajecznej czy z awokado. Kalafior również świetnie się sprawdzi w roli głównej. 

Zobacz wideo Najlepsza na kanapki pasta z bobu. Zapomnisz o jajecznej i z makreli

Przepis na domową pastę kanapkową z kalafiora. To zaledwie kilka składników

Potrzebne składniki: 

  • 1 kalafior ok. 350 g, 
  • 1 cebula, 
  • 3 ząbki czosnku, 
  • 3 łyżki oleju rzepakowego, 
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, 
  • opcjonalnie: odrobina wody, garść suszonych pomidorów. 

Sposób przygotowania:

Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki, cebulę kroimy na pół, a czosnek obieramy. Warzywa kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Smarujemy je olejem wymieszanym z przyprawami. Całość pieczemy w 180 stopniach, do momentu aż kalafior zmięknie (około 30 minut). Upieczone warzywa przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy. W razie potrzeby można dolać odrobinę wody. Opcjonalnie można dodać do pasty pokrojone suszone pomidory. Smacznego!

Jak zrobić warzywną pastę na kanapki? Propozycja dla fanów mocniejszych smaków

Jeśli mamy nieco więcej czasu na przygotowania, polecamy pastę w stylu ajvar. Składniki:

  • 2 papryki czerwone,
  • pół cukinii, 
  • mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 6 łyżek fasoli czerwonej z puszki (odsączonej),
  • 1 pomidor, 
  • 1 łyżka octu winnego,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka.

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek obieramy, z papryki wyciągamy gniazdo nasienne. Wszystkie warzywa (poza fasolą) kroimy w grubszą kostkę, polewamy 2 łyżkami oleju i pieczemy do miękkości w 180 stopniach. Po wyjęciu i ostygnięciu ściągamy skórkę z papryki i pomidora. Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy przyprawy, fasolę, resztę oliwy, ocet i koncentrat. Gotujemy na małym ogniu przez 10-20 minut. Całość blendujemy i gotowe. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: