• Link został skopiowany

Zupa gulaszowa pół na pół. Te mięsa robią największą robotę dla smaku

Rozgrzewa, syci i smakuje. To cechy idealnej zupy na jesień in taka właśnie jest gulaszowa. Przepis na zupę gulaszową jest bardzo łatwy, a podstawą jest oczywiście mięso. Trzeba jednak wiedzieć, które wybrać. Żaden kurczak, żaden indyk się nie sprawdzi. Tu nie ma miejsca na półśrodki, ma być na bogato i przepysznie.
Zupa gulaszowa - przepis od redakcji Hapsa na obiad jednogarnkowy. Wersja na ostro i łagodnie
Fot. iStock/Yingko

Dziś mamy przepis na jedną z najbardziej uniwersalnych potraw. Świetnie sprawdzi się na niedzielny obiad z rodziną, na poczęstunek podczas świąt, na przykład na 1 listopada, i różnych uroczystości oraz na codzienny obiad, kiedy chcemy się rozgrzać i nasycić po ciężkim dniu. Zupa gulaszowa to nie jest trudny przepis, zawiera jednak stosunkowo sporo składników, a oczywiście najważniejsze jest mięso. Żeby zupa gulaszowa była pełna smaku i naprawdę treściwa i aromatyczna, raczej zrezygnuj z drobiu na rzecz kotlecików lub sznycelków. Postaw na dwie łopatki - wieprzową i wołową. Wtedy zupa wyjdzie treściwa, esencjonalna, pyszna no i ściśle rzecz ujmując - prima sort. 

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Zupa gulaszowa. Jesienią jedz na zdrowie

Składniki:

  • 600 g łopatki wieprzowej,
  • 600 g łopatki wołowej, sprawdzi się też chudszy udziec,
  • 500 g pieczarek,
  • 2 papryki dowolnego koloru, 
  • 1 mała ostra papryczka,
  • 500 g krojonych pomidorów z puszki,
  • 2 łyżki koncentratu,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 większa marchewka,
  • 2 cebule,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, suszone oregano,
  • słodka, ostra i wędzona papryka - do smaku,
  • 1 łyżka smalcu,
  • łyżka octu jabłkowego (opcjonalnie),
  • posiekana natka lub kolendra do dekoracji.

Esencjonalna zupa gulaszowa - sposób wykonania:

  1. Mięso oczyść i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój je w dużą kostkę, włóż do miski. Następnie dodaj odrobinę oleju i przyprawy - paprykę słodką, ostrą, wędzoną i pieprz. Wymieszaj i odłóż do lodówki na kilka godzin. Możesz także użyć gotowej mieszanki przypraw do gulaszu.
  2. Kiedy mięso się marynuje, przygotuj resztę składników. Pieczarki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Nie musisz kroić ich bardzo drobno, najlepiej, gdyby wszystkie składniki były dobrze wyczuwalne. Podobnie pokrój papryki, marchewkę oraz cebulę - tę pokrój w grube piórka, czosnek zaś drobno posiekaj.
  3. Po kilku godzinach wyjmij mięso z lodówki i pozostaw na blacie, by nabrało temperatury pokojowej. Następnie przygotuj duży garnek, najlepiej z szerokim dnem i rozgrzej w nim solidną łyżkę smalcu. Kiedy się rozgrzeje, włóż masło i nie ruszaj go przez jakiś czas.
  4. Kiedy mięso zamknie się z jednej strony, przełóż na drugą, ale nie mieszaj, bo wówczas mięso puści wodę i nie będzie soczyste. Kiedy mięso podsmaży się już z każdej strony, dodaj cebulę oraz opcjonalnie ocet jabłkowy i podsmażaj chwilę, na mniejszym ogniu.
  5. Następnie dodaj pieczarki, paprykę oraz czosnek. Dopraw papryką słodką, wędzoną (na ostrą uważaj) i dodaj oregano. Podsmażaj jeszcze chwilę i zalej całość bulionem, najlepiej z kości wołowych lub wieprzowych. Wystarczy 1,5 litra.
  6. Zmniejsz moc palnika i dodaj krojone pomidory oraz koncentrat. Gotuj całość na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny. Kiedy mięso będzie już miękkie, dopraw do smaku solą i opcjonalnie innymi przyprawami. Zupę gulaszową podawaj gorącą, najlepiej z kromką świeżego chleba. Przed podaniem udekoruj posiekaną zieleniną.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: