Zupa gulaszowa pół na pół. Te mięsa robią największą robotę dla smaku
Link został skopiowany
Zupa gulaszowa pół na pół. Te mięsa robią największą robotę dla smaku
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Rozgrzewa, syci i smakuje. To cechy idealnej zupy na jesień in taka właśnie jest gulaszowa. Przepis na zupę gulaszową jest bardzo łatwy, a podstawą jest oczywiście mięso. Trzeba jednak wiedzieć, które wybrać. Żaden kurczak, żaden indyk się nie sprawdzi. Tu nie ma miejsca na półśrodki, ma być na bogato i przepysznie.
Fot. iStock/Yingko
REKLAMA
REKLAMA
Dziś mamy przepis na jedną z najbardziej uniwersalnych potraw. Świetnie sprawdzi się na niedzielny obiad z rodziną, na poczęstunek podczas świąt, na przykład na 1 listopada, i różnych uroczystości oraz na codzienny obiad, kiedy chcemy się rozgrzać i nasycić po ciężkim dniu. Zupa gulaszowa to nie jest trudny przepis, zawiera jednak stosunkowo sporo składników, a oczywiście najważniejsze jest mięso. Żeby zupa gulaszowa była pełna smaku i naprawdę treściwa i aromatyczna, raczej zrezygnuj z drobiu na rzecz kotlecików lub sznycelków. Postaw na dwie łopatki - wieprzową i wołową. Wtedy zupa wyjdzie treściwa, esencjonalna, pyszna no i ściśle rzecz ujmując - prima sort.
REKLAMA
Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!
Zupa gulaszowa. Jesienią jedz na zdrowie
Składniki:
600 g łopatki wieprzowej,
600 g łopatki wołowej, sprawdzi się też chudszy udziec,
500 g pieczarek,
2 papryki dowolnego koloru,
1 mała ostra papryczka,
500 g krojonych pomidorów z puszki,
2 łyżki koncentratu,
3 ząbki czosnku,
1 większa marchewka,
2 cebule,
sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, suszone oregano,
słodka, ostra i wędzona papryka - do smaku,
1 łyżka smalcu,
łyżka octu jabłkowego (opcjonalnie),
posiekana natka lub kolendra do dekoracji.
Esencjonalna zupa gulaszowa - sposób wykonania:
Mięso oczyść i osusz ręcznikiem papierowym. Pokrój je w dużą kostkę, włóż do miski. Następnie dodaj odrobinę oleju i przyprawy - paprykę słodką, ostrą, wędzoną i pieprz. Wymieszaj i odłóż do lodówki na kilka godzin. Możesz także użyć gotowej mieszanki przypraw do gulaszu.
Kiedy mięso się marynuje, przygotuj resztę składników. Pieczarki oczyść i pokrój na mniejsze kawałki. Nie musisz kroić ich bardzo drobno, najlepiej, gdyby wszystkie składniki były dobrze wyczuwalne. Podobnie pokrój papryki, marchewkę oraz cebulę - tę pokrój w grube piórka, czosnek zaś drobno posiekaj.
Po kilku godzinach wyjmij mięso z lodówki i pozostaw na blacie, by nabrało temperatury pokojowej. Następnie przygotuj duży garnek, najlepiej z szerokim dnem i rozgrzej w nim solidną łyżkę smalcu. Kiedy się rozgrzeje, włóż masło i nie ruszaj go przez jakiś czas.
Kiedy mięso zamknie się z jednej strony, przełóż na drugą, ale nie mieszaj, bo wówczas mięso puści wodę i nie będzie soczyste. Kiedy mięso podsmaży się już z każdej strony, dodaj cebulę oraz opcjonalnie ocet jabłkowy i podsmażaj chwilę, na mniejszym ogniu.
Następnie dodaj pieczarki, paprykę oraz czosnek. Dopraw papryką słodką, wędzoną (na ostrą uważaj) i dodaj oregano. Podsmażaj jeszcze chwilę i zalej całość bulionem, najlepiej z kości wołowych lub wieprzowych. Wystarczy 1,5 litra.
Zmniejsz moc palnika i dodaj krojone pomidory oraz koncentrat. Gotuj całość na wolnym ogniu przez ok. 1,5 godziny. Kiedy mięso będzie już miękkie, dopraw do smaku solą i opcjonalnie innymi przyprawami. Zupę gulaszową podawaj gorącą, najlepiej z kromką świeżego chleba. Przed podaniem udekoruj posiekaną zieleniną.