Do zupy z dyni dodaję czosnek i dwa nietypowe składniki. Jeden pijesz do śniadania
Link został skopiowany
Do zupy z dyni dodaję czosnek i dwa nietypowe składniki. Jeden pijesz do śniadania
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Mamy pełnię sezonu na dynie i ogromnym grzechem byłoby niewykorzystanie tego czasu na rozkoszowanie się najlepszą jesienną zupą. Zupa krem z dyni to przepis banalny, smak jednak bynajmniej banalny nie jest. To zasługa sera i dwóch nietypowych dodatków. Będzie palce lizać.
Fuzullhanum / iStock
REKLAMA
REKLAMA
Pani jesień przynosi nam mnóstwo pysznych rzeczy i jedną z takich rzeczy jest zupa z dyni. Można ją zrobić na kilka sposobów, my dziś jednak zdradzimy przepis, który zdecydowanie cię zaskoczy i to bardzo, ale to bardzo pozytywnie. Oprócz dyni i aromatycznego, warzywnego bulionu, przyda się kremowy ser, w tym wypadku camembert. Jednak nie to może cię zaskoczyć. Do zupy z dyni dodaj jeszcze jeden nietypowy składnik. Chodzi o sok pomarańczowy. Do tego trochę chili i imbiru i można zaczynać ucztę na pomarańczowo.
REKLAMA
Zobacz wideo Pokochasz dynię w tej odsłonie. Klasyczne kopytka płaczą z zazdrości
Zupa dyniowa z pomarańczowym twistem. Wymarzony obiad na jesień
Składniki:
1 duża dynia, najlepiej ważąca nieco ponad kilogram,
2 marchewki,
1 duża cebula,
pół łyżeczki ostrej papryki,
ok. 2 l bulionu warzywnego lub czystego rosołu,
2-3 ząbki czosnku,
2 krążki sera camembert obranego z wierzchniej warstwy,
ok. 3/4 szklanki soku z pomarańczy (najlepiej świeżo wyciskanego),
łyżka masła,
łyżka oliwy,
sól, pieprz, odrobina słodkiej i wędzonej papryki,
do podania grzanki, chipsy z boczku lub dojrzewającej wędliny.
Zupa z dyni z sokiem pomarańczowym - sposób wykonania:
Na samym początku zajmij się dynią. Pokrój ją na części i piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż dynia będzie miękka. Następnie oddziel miąższ od twardej skóry. Uważaj, żeby się nie poparzyć.
Przygotuj garnek i rozgrzej w nim łyżkę masła i łyżkę oliwy. Następnie dodaj posiekaną cebulę oraz marchewkę pokrojoną w talarki i podsmażaj, aż cebula stanie się szklista. Wrzuć posiekany czosnek i całość podsmażaj przez ok. 2 minuty.
Podsmażone warzywa zalej bulionem, dodaj upieczony miąższ z dyni, ser camembert oraz ostrą paprykę lub sos Sriracha, on też się sprawdzi. Gotuj na średniej mocy palnika, aż ser się całkowicie rozpuści. Dokładnie wymieszaj i zmiksuj blenderem ręcznym.
Teraz czas na przyprawy. Dodaj do smaku sól, pieprz, słodką i wędzoną paprykę oraz sok pomarańczowy. Wsyp także odrobinę gałki muszkatołowej i gotuj jeszcze przez 5 minut. Podawaj z grzankami, chipsami z boczku lub dojrzewającej wędliny.