• Link został skopiowany

Mogą szokować, ale nikt nie przejdzie obojętnie. Pierogi z tym farszem są przepychota

Nasz dzisiejszy przepis jest dość kontrowersyjny, a to przez główny składnik farszu, który przez wielu uważany jest... za dość kontrowersyjny. Nie bez powodu mówi się, że kaszanka to czarne złoto polskiej kuchni i jako produkt spożywczy ma wielki potencjał, a pierogi z kaszanką to naprawdę pyszna odmiana od ruskich czy mięsnych. Jak je zrobić? Łatwizna.
Nietypowe pierogi z farszem z kaszanki
Beata Krolikiewicz /Shutterstock

Jeśli nie lubisz kaszanki, to w tej wersji ją polubisz. Chyba że nie lubisz i kaszanki, i pierogów, wtedy nie ma dla ciebie ratunku. Jednak myślę, że ni ma w kraju nad Wisłą żadnej osoby, która pierogów ot, tak po prostu nie lubi. Pierogi z kaszanką to coś naprawdę pysznego i mogą wprowadzić przyjemny element zaskoczenia w twoim codziennym menu. Oczywiście jak kaszanka, obowiązkowo musi być także cebulka, ale warto dołożyć także trochę czosnku i majeranku. Takie pierogi będą palce lizać i możliwe, że porzucisz dla nich klasyczne ruskie lub z kapustą i grzybami.

Zobacz wideo Przepis na sycące danie - panzerotti

Pierogi z szokującym farszem. Kaszanka w tej wersji wymiata

Składniki na farsz:

  • ok. 500-600 g kaszanki z większą zawartością wątróbki,
  • 2 niewielkie białe cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka musztardy,
  • sól, pieprz, majeranek do smaku,
  • płaska łyżka smalcu lub masła klarowanego. 

Ciasto: 

  • 0,5 kg mąki pszennej niskiego typu przemiału,
  • 1 szklanka (250 ml) bardzo gorącej wody, 
  • ok. 50 ml rozpuszczonego masła,
  • płaska łyżeczka drobnej soli.

Pierogi z kaszanką - sposób wykonania:

  1. Zacznij od ciasta. Na stolnicę przesiej mąkę, wlej gorącą wodę z rozpuszczonym masłem, dodaj sól i energicznie zagnieć ciasto. Kiedy będzie już gładkie i elastyczne, owiń je ściereczką lub przykryj szklaną, nagrzaną miską, by odpoczęło.
  2. Kiedy ciasto odpoczywa, zajmij się farszem. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij ją na odrobinie smalcu. Kaszankę wyjmij z osłonki i wrzuć na patelnię. Dodaj przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, majeranek oraz musztardę. Podsmażaj całość na średnim ogniu, co chwilę mieszając.
  3. Kiedy ciasto "odpocznie", podziel je na części i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Następnie za pomocą szklanki lub kieliszka wycinaj kółeczka. Na środek każdego z nich połóż porcję farszu z kaszanki i szczelnie zalep.
  4. W dużym garnku zagotuj wodę z solą i odrobiną oleju, żeby pierogi się nie posklejały. Wrzucaj partiami pierogi i od razu zamieszaj, by nie przywarły do dna. Gotuj ok. 3-4 minuty od wypłynięcia, w zależności od wielkości.
  5. Pierogi z kaszanką podawaj okraszone cebulką i skwarkami lub z kwaśną śmietaną - takie połączenie smakuje o dziwo bardzo dobrze. Jednak najsmaczniejsze są odgrzewane na patelni - chrupiące ciasto, to bajka. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: