Mogą szokować, ale nikt nie przejdzie obojętnie. Pierogi z tym farszem są przepychota
Link został skopiowany
Mogą szokować, ale nikt nie przejdzie obojętnie. Pierogi z tym farszem są przepychota
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Nasz dzisiejszy przepis jest dość kontrowersyjny, a to przez główny składnik farszu, który przez wielu uważany jest... za dość kontrowersyjny. Nie bez powodu mówi się, że kaszanka to czarne złoto polskiej kuchni i jako produkt spożywczy ma wielki potencjał, a pierogi z kaszanką to naprawdę pyszna odmiana od ruskich czy mięsnych. Jak je zrobić? Łatwizna.
Beata Krolikiewicz /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Jeśli nie lubisz kaszanki, to w tej wersji ją polubisz. Chyba że nie lubisz i kaszanki, i pierogów, wtedy nie ma dla ciebie ratunku. Jednak myślę, że ni ma w kraju nad Wisłą żadnej osoby, która pierogów ot, tak po prostu nie lubi. Pierogi z kaszanką to coś naprawdę pysznego i mogą wprowadzić przyjemny element zaskoczenia w twoim codziennym menu. Oczywiście jak kaszanka, obowiązkowo musi być także cebulka, ale warto dołożyć także trochę czosnku i majeranku. Takie pierogi będą palce lizać i możliwe, że porzucisz dla nich klasyczne ruskie lub z kapustą i grzybami.
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na sycące danie - panzerotti
Pierogi z szokującym farszem. Kaszanka w tej wersji wymiata
Składniki na farsz:
ok. 500-600 g kaszanki z większą zawartością wątróbki,
2 niewielkie białe cebule,
2-3 ząbki czosnku,
1 łyżka musztardy,
sól, pieprz, majeranek do smaku,
płaska łyżka smalcu lub masła klarowanego.
Ciasto:
0,5 kg mąki pszennej niskiego typu przemiału,
1 szklanka (250 ml) bardzo gorącej wody,
ok. 50 ml rozpuszczonego masła,
płaska łyżeczka drobnej soli.
Pierogi z kaszanką - sposób wykonania:
Zacznij od ciasta. Na stolnicę przesiej mąkę, wlej gorącą wodę z rozpuszczonym masłem, dodaj sól i energicznie zagnieć ciasto. Kiedy będzie już gładkie i elastyczne, owiń je ściereczką lub przykryj szklaną, nagrzaną miską, by odpoczęło.
Kiedy ciasto odpoczywa, zajmij się farszem. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij ją na odrobinie smalcu. Kaszankę wyjmij z osłonki i wrzuć na patelnię. Dodaj przeciśnięty czosnek, sól, pieprz, majeranek oraz musztardę. Podsmażaj całość na średnim ogniu, co chwilę mieszając.
Kiedy ciasto "odpocznie", podziel je na części i każdą z nich rozwałkuj na cienki placek. Następnie za pomocą szklanki lub kieliszka wycinaj kółeczka. Na środek każdego z nich połóż porcję farszu z kaszanki i szczelnie zalep.
W dużym garnku zagotuj wodę z solą i odrobiną oleju, żeby pierogi się nie posklejały. Wrzucaj partiami pierogi i od razu zamieszaj, by nie przywarły do dna. Gotuj ok. 3-4 minuty od wypłynięcia, w zależności od wielkości.
Pierogi z kaszanką podawaj okraszone cebulką i skwarkami lub z kwaśną śmietaną - takie połączenie smakuje o dziwo bardzo dobrze. Jednak najsmaczniejsze są odgrzewane na patelni - chrupiące ciasto, to bajka.