Kiedy mam trochę grzybów, robię obłędny obiad. To nie sos, czy zupa
Link został skopiowany
Kiedy mam trochę grzybów, robię obłędny obiad. To nie sos, czy zupa
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Dziś mamy przepis na obiad, który najpierw zachwyca wyglądem i szlachetną prezencją, a później uderza smakiem. Papryka faszerowana, bo o niej mowa, to przepis, który pozwoli wykorzystać resztki z lodówki i przy okazji zachwycić bliskich innym smakiem za każdym razem. Jednak dziś podkręcimy nieco najpopularniejszy przepis na paprykę faszerowaną ryżem. Podstawą będą grzyby. Mało kto wie, że grzyby i papryka to świetne połączenie.
AlexeiLogvinovich /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Mówi się, że papryka faszerowana przyjmie wszystko. Możliwe, ale czy wszystko będzie pyszne? Tego nie wiem, wiem natomiast, że farsz z ryżu i leśnych grzybów to coś niesamowicie pysznego. Ten zapach skusi niejednego głodomora i sprawi, że to danie wywinduje na szczyt twoich ulubionych potraw z grzybami. Co jest ważne? Oczywiście przyprawy, bez tymianku ani rusz.
REKLAMA
Zobacz wideo Lubisz ajwar? Z łatwością przyrządzisz go w domu
Papryka faszerowana ryżem i grzybami - obiad dla miłośników jesieni
Składniki:
6 czerwonych lub żółtych papryk,
ok. 300 g ryżu, najlepiej krótkoziarnistego,
ok. 300 dowolnych leśnych grzybów,
1 większa cebula,
1/3 szklanki bulionu,
2-3 łyżki serka mascarpone,
2-3 ząbki czosnku,
sól, pieprz, suszony tymianek,
masło do smażenia,
opcjonalnie: starty ser,
natka pietruszki lub kolendra do dekoracji.
Papryka faszerowana ryżem i grzybami - sposób wykonania:
W garnku zagotuj wodę z dodatkiem soli i kiedy zawrze, wrzuć ryż. Dla zaromatyzowania możesz dodać listek laurowy. Ryż ugotuj al dente i odcedź.
Na patelni rozgrzej solidną łyżkę masła i na nim zeszklij posiekaną cebulę i tymianek. Kiedy cebula się zezłoci, dołóż oczyszczone grzyby pokrojone w kostkę. Jeśli używasz maślaków, pamiętaj, żeby usunąć skórkę z kapeluszy. Kiedy grzyby zmiękną, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz oraz ugotowany ryż.
Całość podsmażaj przez kilka minut i dodaj trochę bulionu oraz serek mascarpone i wymieszaj. Duś, aż nadmiar płynu odparuje. Farsz powinien być kremowy, ale nie za gęsty. W razie potrzeby dodaj więcej soli i pieprzu.
Papryki umyj i odetnij części z ogonkami. Usuń gniazda nasienne i do środka włóż farsz. Wierzch opcjonalnie posyp starym serem - polecam twardy, dojrzewający ser o mniejszej zawartości tłuszczu.
Papryki włóż do naczynia żaroodpornego wysmarowanego masłem. Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 stopni z funkcją grzania góra-dół. Piecz przez ok. 20 minut, aż skórki papryk zaczną się marszczyć, a ser topić. Przed podaniem udekoruj posiekaną kolendrą lub natką pietruszki.