• Link został skopiowany

Pasta jajeczna inna niż wszystkie. Ten składnik robi całą robotę, a mało kto go dodaje

Nudzą cię już sery, wędliny i dżemy na kanapce? Dobrze się składa, bo mamy przepis na pastę jajeczną, która zostanie z tobą już na stałe. Robi się ją błyskawicznie, bo trzeba tylko ugotować jajka i poczekać, aż wystygną, a w międzyczasie można przygotować i wymieszać pozostałe składniki. Wyjątkowego smaku tej paście jajecznej nadają ogórek kiszony oraz jeszcze jeden dodatek, o którym mało kto myśli, robiąc takie smarowidło.
Pasta jajeczna
Stephanie Frey / Shutterstock

Tym nietypowym dodatkiem, który fajnie podkręca naszą pastę jajeczną, są kapary. Doskonale uzupełniają się z ogórkiem kiszonym i nadają paście wyrazistego smaku. Ważnym składnikiem past jajecznych jest również spoiwo, dzięki którym łatwiej rozsmarowuje się ją na chlebie. Zwykle jest to majonez, ale można też użyć nieco mniej kalorycznego, a wcale nie mniej smacznego składnika - śmietany creme fraiche. Do tego trochę musztardy, ulubionych przypraw i pęczek koperku i voila! Szybka i pyszna pasta jajeczna na kanapki gotowa.

Zobacz wideo Pasta z awokado z fantastycznym sosem. Doskonała do kanapek

Pasta jajeczna inna niż wszystkie. Z nią każda kanapka stanie się wykwintnym daniem

Składniki:

  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 3 łyżki creme fraiche,
  • duży ogórek kiszony,
  • 3 łyżki drobnych kaparów,
  • łyżka musztardy, np. dijon, ale może być też łagodna,
  • pęczek koperku,
  • sól i pieprz do smaku, 
  • oliwa z oliwek,
  • sok z połowy cytryny.

Sposób przygotowania:

Ugotowane jajka wystudź i drobno posiekaj. Przełóż do naczynia. Dodaj posiekany w drobną kostkę ogórek kiszony oraz kapary. Dołóż creme fraiche, musztardę, dolej sok z cytryny i trochę oliwy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw pastę jajeczną przyprawami wedle uznania i posyp świeżo posiekanym koperkiem. Pastę jajeczną możesz podawać na wiele różnych sposobów, zarówno z chrupiącymi grzankami, jak i ze świeżutkim, miękkim chlebem. 

Co dodać do pasty jajecznej?

Pastę jajeczną każdy może zrobić po swojemu. My proponujemy ją z kaparami i ogórkami kiszonymi, ale równie dobrze jajka można połączyć z pieczarkami, rzodkiewką, a nawet awokado. Pastę jajeczną można też na różne sposoby doprawiać, np. papryką słodką lub wędzoną, odrobiną czosnku albo niedużą ilością curry. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: