Tym nietypowym dodatkiem, który fajnie podkręca naszą pastę jajeczną, są kapary. Doskonale uzupełniają się z ogórkiem kiszonym i nadają paście wyrazistego smaku. Ważnym składnikiem past jajecznych jest również spoiwo, dzięki którym łatwiej rozsmarowuje się ją na chlebie. Zwykle jest to majonez, ale można też użyć nieco mniej kalorycznego, a wcale nie mniej smacznego składnika - śmietany creme fraiche. Do tego trochę musztardy, ulubionych przypraw i pęczek koperku i voila! Szybka i pyszna pasta jajeczna na kanapki gotowa.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ugotowane jajka wystudź i drobno posiekaj. Przełóż do naczynia. Dodaj posiekany w drobną kostkę ogórek kiszony oraz kapary. Dołóż creme fraiche, musztardę, dolej sok z cytryny i trochę oliwy. Wszystko dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw pastę jajeczną przyprawami wedle uznania i posyp świeżo posiekanym koperkiem. Pastę jajeczną możesz podawać na wiele różnych sposobów, zarówno z chrupiącymi grzankami, jak i ze świeżutkim, miękkim chlebem.
Co dodać do pasty jajecznej?
Pastę jajeczną każdy może zrobić po swojemu. My proponujemy ją z kaparami i ogórkami kiszonymi, ale równie dobrze jajka można połączyć z pieczarkami, rzodkiewką, a nawet awokado. Pastę jajeczną można też na różne sposoby doprawiać, np. papryką słodką lub wędzoną, odrobiną czosnku albo niedużą ilością curry.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!