Świeżo pieczone, domowe chleby i bułki sprawiają, że każde śniadanie i każda kolacja od razu wchodzą na zupełnie nowy poziom. Sklepowe pieczywo często pozostawia wiele do życzenia i zawiera niepotrzebne dodatki. Zwykle w domu pieczemy jednak drożdżowe bułeczki, chleby pszenne lub chleby na zakwasie. Nie ma w nich nic złego, ale od czasu do czasu warto poeksperymentować. Jeśli jesteś chlebomaniakiem i lubisz testować nowe przepisy, ten autorstwa Andy'ego Haya, finalisty kanadyjskiego "MasterChefa", z pewnością cię zaintryguje.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mąkę przesyp do dużego naczynia, dodaj sól oraz drożdże i wymieszaj. Potem dolej ciepłą wodę i jeszcze raz dokładnie wymieszaj składniki. Ciasto będzie się kleić. Naczynie zakryj folią spożywczą i pozostaw na wyrośnięcie nawet na trzy do pięciu godzin. Andy Hay wyjaśnia, że na cieście powinny zacząć pojawiać się bąbelki i że można zostawić je na blacie nawet na 18 godzin.
Piekarnik nagrzej do 230 stopni Celsjusza i wstaw do niego żeliwne naczynie, w którym będziesz piec chleb. Pozostaw je tam na około 30-40 minut.
Ciasto na chleb z serem przełóż na blat lub stolnicę obsypane mąką. Rozłóż je i posyp częścią startego sera. Teraz następuje ważny krok. Nie musisz zagniatać ciasta, ale należy je czterokrotnie na siebie zawinąć. Po każdym takim zawinięciu nałóż na ciasto porcję sera i wybranych ziół. Następnie uformuj ciasto w ciasną kulę, tak żeby wsypane do niego składniki nie wypadły.
Podgrzane naczynie wyjmij z piekarnika, włóż ostrożnie do środka papier do pieczenia, a następnie ciasto na chleb. Zrób nacięcia na chlebie i wstaw do piekarnika pod przykryciem. Piecz przez około 30 minut. Potem zdejmij pokrywkę i piecz jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie wyjmij chleb z serem piekarnika i pozwól mu przestygnąć przez kilkanaście minut, zanim wyjmiesz go na blat i zaczniesz kroić.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!