Przez wiele lat drożdżówki kojarzyły mi się głównie z wypełnionymi serem lub budyniem bułeczkami ze sklepiku szkolnego. Zmieniło się to dopiero, gdy sama zaczęłam piec drożdżowe bułeczki. Przekonałam się, że mogą być mięciutkie, pachnące, a nadzienie świeże i aromatyczne. Zazwyczaj jednak drożdżówki robi się z truskawkami, rabarbarem, czasem ze śliwkami, ewentualnie ze wspomnianymi wcześniej serem bądź budyniem. Jesienią warto jednak sięgnąć do szafki lub spiżarni i wyciągnąć prażone jabłka (lub zrobić je, jeśli jeszcze nie masz ich w swoich zapasach). Najczęściej wykorzystuje się je do szarlotki, ale do drożdżówek sprawdzą się równie dobrze.
Składniki na ciasto:
Składniki na nadzienie:
Składniki na kruszonkę orzechową:
Dodatkowo:
Sposób przygotowania:
Zacznij od kruszonki. Orzechy drobno posiekaj lub zmiel w blenderze. Masło pokrój na mniejsze kawałki. Orzechy przesyp do miski, dodaj mąkę, cukier i pokrojone masło. Rozcieraj palcami, aż powstaną grudki. Miskę z kruszonką schowaj do lodówki na czas przygotowywania drożdżówek.
Teraz zrób ciasto na drożdżówki z jabłkami. Drożdże wkrusz do naczynia, wsyp cukier i zalej je letnim mlekiem. Wymieszaj i pozostaw na kwadrans, by zaczęły pracować. Wbij do miski jajka i dolej roztopione masło, a potem wszystkie składniki dokładnie wymieszaj trzepaczką. Na koniec dodaj mąkę z solą i jeszcze raz dokładnie wymieszaj składniki.
Stolnicę lub blat podsyp mąką i przełóż na nie ciasto na bułeczki. Chwilę zagnieć, powinno być gładkie i elastyczne. Przełóż do naczynia posmarowanego cienką warstwą oleju, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 60 minut.
Po tym czasie ponownie wyłóż je na stolnicę lub blat. Znów zagnieć, a potem podziel na kilkanaście równych części. Uformuj je na płaskie drożdżówki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw pod ściereczką na ok. 15 minut. Potem w środku każdej z nich zrób wgłębienie. Wsyp do każdego odrobinę bułki tartej i nałóż porcję prażonych jabłek.
Jesienne drożdżówki z jabłkami posmaruj jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Na koniec posyp bułeczki orzechową kruszonką. Piecz przez około 25-30 minut w 180 stopniach.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!