• Link został skopiowany

Wyjmij słoiczek ze spiżarni. Zrobisz drożdżówki jak marzenie. Będą delikatne i pachnące

Latem i na początku jesieni w wielu polskich domach trwała masowa produkcja przetworów. Nie tylko kiszonek, marynowanych grzybów i powideł. Niektórzy robili także prażone jabłka. Jeśli jesteś w tym gronie, to właśnie nadszedł czas, by ich użyć i zrobić jesienne drożdżówki z jabłkami, których idealnym uzupełnieniem będzie orzechowa kruszonka.
Jesienne drożdżówki z jabłkami
Fuchsia Panda Studio / Shutterstock

Przez wiele lat drożdżówki kojarzyły mi się głównie z wypełnionymi serem lub budyniem bułeczkami ze sklepiku szkolnego. Zmieniło się to dopiero, gdy sama zaczęłam piec drożdżowe bułeczki. Przekonałam się, że mogą być mięciutkie, pachnące, a nadzienie świeże i aromatyczne. Zazwyczaj jednak drożdżówki robi się z truskawkami, rabarbarem, czasem ze śliwkami, ewentualnie ze wspomnianymi wcześniej serem bądź budyniem. Jesienią warto jednak sięgnąć do szafki lub spiżarni i wyciągnąć prażone jabłka (lub zrobić je, jeśli jeszcze nie masz ich w swoich zapasach). Najczęściej wykorzystuje się je do szarlotki, ale do drożdżówek sprawdzą się równie dobrze.

Zobacz wideo Zobacz też przepis na jesienne bułeczki dyniowe

Jesienne drożdżówki z jabłkami i orzechową kruszonką

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 50 g roztopionego masła,
  • 20 g świeżych drożdży,
  • 40 g cukru,
  • szklanka letniego mleka,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

Składniki na kruszonkę orzechową:

  • 100 g ulubionych orzechów (np. włoskich, laskowych, nerkowców),
  • 150 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 100 g zimnego masła.

Dodatkowo:

  • jajko i łyżka mleka do posmarowania drożdżówek.

Sposób przygotowania:

Zacznij od kruszonki. Orzechy drobno posiekaj lub zmiel w blenderze. Masło pokrój na mniejsze kawałki. Orzechy przesyp do miski, dodaj mąkę, cukier i pokrojone masło. Rozcieraj palcami, aż powstaną grudki. Miskę z kruszonką schowaj do lodówki na czas przygotowywania drożdżówek.

Jesienne drożdżówki z jabłkami
Jesienne drożdżówki z jabłkamiMaslova Valentina / Shutterstock

Teraz zrób ciasto na drożdżówki z jabłkami. Drożdże wkrusz do naczynia, wsyp cukier i zalej je letnim mlekiem. Wymieszaj i pozostaw na kwadrans, by zaczęły pracować. Wbij do miski jajka i dolej roztopione masło, a potem wszystkie składniki dokładnie wymieszaj trzepaczką. Na koniec dodaj mąkę z solą i jeszcze raz dokładnie wymieszaj składniki. 

Stolnicę lub blat podsyp mąką i przełóż na nie ciasto na bułeczki. Chwilę zagnieć, powinno być gładkie i elastyczne. Przełóż do naczynia posmarowanego cienką warstwą oleju, przykryj i odstaw do wyrośnięcia na ok. 60 minut.

Po tym czasie ponownie wyłóż je na stolnicę lub blat. Znów zagnieć, a potem podziel na kilkanaście równych części. Uformuj je na płaskie drożdżówki, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw pod ściereczką na ok. 15 minut. Potem w środku każdej z nich zrób wgłębienie. Wsyp do każdego odrobinę bułki tartej i nałóż porcję prażonych jabłek.

Jesienne drożdżówki z jabłkami posmaruj jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Na koniec posyp bułeczki orzechową kruszonką. Piecz przez około 25-30 minut w 180 stopniach. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: