• Link został skopiowany

Śląski kucharz robi drożdżówki inaczej niż wszyscy. "Przepis ma ze 100 lat, a może i więcej"

Remigiusz Rączka to śląski kucharz, który dzieli się w sieci tradycyjnymi przepisami. Czasami sięga po receptury sprzed naprawdę wielu, wielu lat. W jednym z odcinków swojego programu pokazał, jak zrobić sojki, czyli bułeczki drożdżowe z marchewką i śledziem, na które przepis może mieć nawet więcej niż 100 lat. Podkreślił jednak, że nieco go uwspółcześnił. Co mu wyszło?
Sojki - bułeczki drożdżowe z marchewką i śledziem / zdjęcie ilustraycjne
Andy Shell / Shutterstock / zdjęcie ilustracyjne

Remigiusz Rączka zaznaczył też by sojek, które on przygotuje, nie mylić z sójkami, czyli regionalnym, mazowieckim przysmakiem. "Jest to stary śląski przepis" - tłumaczy i dodaje, że był robiony przez babcie dla dzieci po to, by przemycić w ich diecie jak najwięcej marchewki, która zawiera dużo beta-karotenu. Ten w organizmie przekształca się w cenną witaminę A, która wpływa na prawidłowe działanie wzroku, zdrowie błon śluzowych oraz kondycję skóry.

Zobacz wideo Bułeczki z pieczarkami to jest to, czego potrzebujesz. Najlepsza przekąska

Sojki, czyli drożdżowe bułeczki z marchewką i śledziem. Przepis Remigiusza Rączki

Składniki na ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 100 g drożdży,
  • 2 szklanki mleka,
  • 50 g masła,
  • 2 łyżki cukru,
  • pół szklanki oleju,
  • szczypta soli.

Składniki na nadzienie:

  • 1,2 kg marchewki,
  • 6 płatów śledziowych a la matias,
  • skórka i sok z 2 cytryn.

Dodatkowo:

  • jajko do posmarowania,
  • 2 łyżki czarnuszki.
 

Sposób przygotowania:

Drożdże wkruszamy do naczynia, zalewamy letnim mlekiem i dodajemy cukier. Mieszamy, dodajemy 2 łyżki mąki i czekamy, aż drożdże zaczną pracować. W międzyczasie roztapiamy masło.

Do dużej, szklanej miski wsypujemy mąkę. Dodajemy do niej sól. Jajka rozbełtujemy i przelewamy do mąki z solą. Olej wlewamy na patelnię z roztopionym masłem i łączymy. 

Sojki - bułeczki drożdżowe z marchewką i śledziem
Sojki - bułeczki drożdżowe z marchewką i śledziemAndy Shell / Shutterstock

Drożdże dodajemy do miski z mąką i jajkami. Wyrabiamy na gładką, jednolitą masę do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki. Wtedy stopniowo dodajemy olej z masłem i wyrabiamy przez kilka minut. Przykrywamy miskę i odstawiamy do wyrośnięcia.

Marchewkę ścieramy na drobnych oczkach tarki. Dodajemy startą skórkę z cytryny oraz sok. Kucharz podkreśla, że jest to modyfikacja wprowadzona przez niego. Można dodać też młotkowany pieprz. 

Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat lub stolnicę posypane mąką. Zagniatamy przez kilka minut i dzielimy na dwie części. Przygotowujemy też płaty śledziowe, które kroimy na mniejsze kawałki. 

Od ciasta odrywamy kawałki i formujemy owalne bułeczki. Lekko spłaszczamy i na środek kładziemy porcję marchewki oraz kawałek śledzia. Przykrywamy kolejną porcją marchewki i szczelnie zalepiamy, by się nie rozpadły. Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą sojkę smarujemy jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy przez 30 minut w 200 stopniach.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: