Kiedyś były potrawą wigilijną. W Zakopanem kosztują krocie, w domu zrobisz za grosze
Link został skopiowany
Kiedyś były potrawą wigilijną. W Zakopanem kosztują krocie, w domu zrobisz za grosze
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Tak jak Polska długa i szeroka, tak wszędzie znajdziemy potrawy regionalne z ziemniaków. Na Śląsku są to oczywiście kluski z dziurką, na Podlasiu kartacze, a na Podhalu pyszne placuszki, które swoją nazwę "zawdzięczają" zaborom. Co to są moskole i jak je zrobić? Nie musisz jechać do Zakopanego z workiem dutków, zrobisz je w domu i to za grosze.
Fot. Shutterstock/OlegD
REKLAMA
REKLAMA
Moskole swoją nazwę wzięły od rosyjskich żołnierzy, którzy w czasach zaborów bywali między innymi na terenach dzisiejszego Podhala, a ogólniej - Małopolski. Bieda wówczas "kwitła" i ludzie jedli to, co było łatwo dostępne, m.in. ziemniaki. Właśnie z nich robiło się i robi do dziś moskole, które przez wiele lat były jedną z potraw wigilijnych podawanych na Podhalu i w okolicach. To placki z ugotowanych ziemniaków wypiekane na blasze lub suchej patelni i podawane z masłem ziołowym albo różnymi sosami. W zakopiańskich restauracjach za porcję moskoli trzeba zapłacić średnie od 20 do nawet 35 zł. W domu zrobisz je równie smaczne i to dziesięć razy taniej.
REKLAMA
Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka
Przepis na moskole. Zakopiański przysmak za kilka złotych
Składniki:
1 kg ziemniaków, najlepiej mączystych,
0,5 kg mąki pszennej, niektórzy polecają mąkę orkiszową,
2 średnie jajka,
około 180-200 ml zsiadłego mleka,
sól i pieprz,
czosnek granulowany.
Moskole - sposób przygotowania:
Ziemniaki obierz, opłucz i ugotuj w wodzie z solą. Następnie utłucz lub zmiel (masa musi być jednolita) i pozostaw, by ostygły. Ziemniaki na moskole muszą być chłodne, inaczej masa będzie za luźna.
Do ostudzonych ziemniaków dodaj zsiadłe mleko, mąkę, jajka i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie zagnieć na jednolite ciasto.
Przygotuj stolnicę i oprósz ją mąką. Wyjmij masę na stolnicę i rozgnieć wałkiem na duży placek. Następnie dłońmi lub szklanką formuj owalne placuszki o grubości około 2 cm.
Przygotuj sporą patelnię, najlepiej z grubym i nieprzywierającym dnem. Następnie połóż moskole na rozgrzanej patelni i na umiarkowanej mocy palnika smaż je na sucho z obu stron. Powinny być apetycznie zarumienione.
Pamiętaj, że moc palnika nie może być za duża, inaczej moskole z wierzchu się spalą, a w środku będą niedopieczone.