Zapomnij o mdłej kalafiorowej. Z tymi dodatkami smakuje jak dzieło, jeden cię zaskoczy
Link został skopiowany
Zapomnij o mdłej kalafiorowej. Z tymi dodatkami smakuje jak dzieło, jeden cię zaskoczy
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Wśród najczęściej gotowanych zup w polskich domach, na prowadzenie wysuwa się zupa kalafiorowa. Jest łatwa, szybka, dość smaczna, ale umówmy się - do arcydziała kulinarnego to jej daleko. Jednak nasz dzisiejszy przepis mocno ją do kulinarnego dzieło przybliży, a to przez dwa dodatki. Jeden z nich na sto procent masz na blacie.
Fot. ivabalk/Pixabay
REKLAMA
REKLAMA
Zupę kalafiorową większość z nas robi od niechcenia - niestety, taka jest prawda. Ja jednak poczułam się w obowiązku stanięcia w obronie tejże zupy i chcę podpowiedzieć, co zrobić, a w zasadzie co do niej dodać, żeby raz na zawsze przestała być obiadem drugiej kategorii. Nie od dziś wiadomo, że dodatki w każdym przepisie odpowiadają za smak i efekt końcowy i w przypadku zupy kalafiorowej są to dwa dodatki i jeden z nich na pewno cię zaskoczy. Chodzi o jabłko, najlepiej kwaśne i aromatyczny ser pleśniowy. Możesz w pierwszej chwili pomyśleć, że te dodatki zdominują delikatny w smaku kalafior - nic bardziej mylnego. One świetnie go podkręcą i "wyciągną" ukryte smaki. Zrób, a poczujesz się jak szef kuchni.
REKLAMA
Zobacz wideo Intensywna i rozgrzewająca zupa ogórkowa
Zupa kalafiorowa już nigdy nie będzie nijaka. Dodaj jabłko i aromatyczny ser
Składniki:
1 średni kalafior,
4 ziemniaki, dobrze sprawdzą się mączyste,
1,5 l dowolnego bulionu lub lekkiego, przecedzonego rosołu,
Zupa kalafiorową z jabłkiem i gorgonzolą - sposób wykonania:
W garnku lub szerokim rondlu rozgrzej czubatą łyżkę masła. Kiedy się rozgrzewa, obierz, opłucz i pokrój w kostkę ziemniaki, marchewkę w talarki, a por posiekaj w krążki.
Do rozgrzanego masła wrzuć por, a kiedy zacznie się lekko szklić, dołóż ziemniaki i marchewkę. Podsmażaj, co chwilę mieszając, a kiedy warzywa miejscami zaczną lekko brązowieć, dodaj pełną łyżeczkę gałki muszkatołowej. Podsmażaj, aż przyprawa zacznie intensywnie pachnieć.
Podsmażone warzywa zalej gorącym bulionem, dodaj kalafior podzielony na różyczki oraz jabłka starte na tarce. Zmniejsz moc palnika, dodaj sól, pieprz i czosnek granulowany do smaku. Gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki i kalafior będą całkiem miękkie.
Do zupy dodaj rozdrobnioną gorgonzolę i gotuj dalej, aż się rozpuści. Następnie zmiksuj zupę na gładki krem i opcjonalnie dopraw jeszcze większą ilością przypraw. Podawaj z chrupiącymi grzankami, chipsem z boczku albo dojrzewającej wędliny. Będą pasowały także sprężone pestki słonecznika lub pokruszone chrupki lub maślane prażynki.