Banany pieczone
Nie dość, że ten deser jest prosty i pyszny, to jeszcze jest super szybki w przygotowaniu. Całe przygotowanie zajmuje mniej czasu niż reklamy w telewizji. Jeśli masz taką fantazję, możesz jeszcze posypać banany płatkami migdałów albo orzechami czy też rodzynkami. Dodaj bitą śmietanę. Sky's the limit.
Składniki:
banany - jeden na porcję
lody waniliowe, bakaliowe, czekoladowe, lub inne ulubione
3 kostki gorzkiej czekolady na jednego banana
owoce do dekoracji
Sposób przygotowania:
Skórkę banana nacinamy przy końcach. Wycinamy okienko w skórce. W środku nacinamy miąższ banana tak by powstała jedna długa szczelina. W ten otwór wkładamy kostki czekolady. Banany wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika na 15 minut. Nie przejmuj się że skórka zbrązowieje - wszystko jest OK. Gdy banany są już miękkie, a czekolada się rozpuści, czyli po około 10 minutach, wyjmij je z pieca. Na banach połóż gałkę ulubionych lodów.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
-
Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
-
Sałata szybko więdnie? Znamy trik, dzięki któremu możesz przechowywać ją nawet przez miesiąc
-
Lekki obiad po świętach. Co przygotować, gdy mamy dość tłustych potraw? [PRZEPISY]
-
Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci
- Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie