Świąteczne leniwe z makiem
Składniki:
- 250 g tłustego twarogu
- 125 g mąki pszennej
- 2 łyżki maku
- 1 jajko
- szczypta soli
- mąka do oprószenia blatu
Dodatkowo:
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mielonych migdałów
- 2 łyżki brązowego, drobnego cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Ser włóż do miski i porządnie rozdrobnij widelcem. Dodaj jajko, szczyptę soli, mąkę oraz mak i szybko zagnieć ciasto, łącząc je w kulę.
Porcję ciasta przełóż na oprószony mąką blat i uformuj z niego wałek o szerokości około 3 centymetrów. Lekko spłaszcz go palcami i pokrój ukośnie na kawałki. Leniwe wrzucaj na lekko osolony wrzątek i gotuj około minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Na patelni rozpuść masło. Dodaj mielone migdały, cukier oraz cynamon i smaż, aż składniki zaczną się lekko rumienić.
Ugotowane kluski wyłóż na talerz i podawaj ze słodką migdałową zasmażką.
-
"Restauratorzy trzymają się na rynku ostatnimi siłami". Ogródki dalej zamknięte. Rząd dalej milczy
-
Fani bronią Jakubiaka pozującego przy martwej świni. "Myślałaś, że schabowe takie się urodziło i ubrało w panierkę?"
-
Jak uratować zbyt kwaśną zupę? Wystarczy produkt, który na pewno macie w kuchni
-
Czosnek niedźwiedzi to źródło witamin, ale łatwo pomylić go z trującą konwalią. Podpowiadamy, jak je rozróżnić
-
Trwa sezon na fiołki wonne - idealne do deserów i herbat. Gdzie ich szukać i jak zbierać? [PORADNIK]
- Kiszenie ogórków i kapusty: kiedy kisić warzywa?
- The Vegetarian Butcher - nowe, roślinne mięso dostępne w Polsce!
- Botwina - przepis na pyszne placki, które pokochają dzieci
- Sezon na pokrzywę: właśnie teraz najlepiej ją zbierać. Co z niej zrobić i jak przyrządzić, żeby nie parzyła? [PORADNIK]
- Obierasz kiwi? Okazuje się, że być może od lat robisz to całkiem niepotrzebnie