Świąteczne leniwe z makiem

Można zrobić domowe kluski z makiem, jak jest się ambitnym. A jak jest się leniwym, to przygotowuje się kluski leniwe z makiem. Haps pyta: skoro obydwie wersje są pyszne, po co się przemęczać?
Zobacz wideo

Składniki:

- 250 g tłustego twarogu
- 125 g mąki pszennej
- 2 łyżki maku
- 1 jajko
- szczypta soli
- mąka do oprószenia blatu

Dodatkowo:
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki mielonych migdałów
- 2 łyżki brązowego, drobnego cukru
- 1/4 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Ser włóż do miski i porządnie rozdrobnij widelcem. Dodaj jajko, szczyptę soli, mąkę oraz mak i szybko zagnieć ciasto, łącząc je w kulę.

Porcję ciasta przełóż na oprószony mąką blat i uformuj z niego wałek o szerokości około 3 centymetrów. Lekko spłaszcz go palcami i pokrój ukośnie na kawałki. Leniwe wrzucaj na lekko osolony wrzątek i gotuj około minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Na patelni rozpuść masło. Dodaj mielone migdały, cukier oraz cynamon i smaż, aż składniki zaczną się lekko rumienić.

Ugotowane kluski wyłóż na talerz i podawaj ze słodką migdałową zasmażką.